"Grekland är nära konkurs"

Publicerad 2011-06-15

Chefsekonomen om det krisdrabbade landet

Greklands statsskuld växer och är snart uppe i 350 miljarder euro.

Regeringen stramar åt och grekernas ekonomi krymper.

– Grekerna ska klara av de svaga år som de har framför sig. Det är lite som det var i Sverige på 90-talet fast ännu värre, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB.

En stor misstro mot den grekiska staten från finans- och räntemarknaden gör att de lån som landet tvingas ta har skyhöga räntor och statsskulden växer alltmer. En ohållbar situation enligt Tomas Pousette, som berättar att Grekland nu tvingas förlita sig på det stöd som ges från Europeiska centralbanken.

– Utan dem skulle den grekiska regeringen haft stora problem för länge sen. Grekland är nära konkursmässigt och utan det stöd som de redan får så skulle de gå i konkurs, säger han.

Svårt hitta investerare

Den nuvarande socialdemokratiske premiärministern Giorgos Papandreou har lagt fram ett förslag om att spara pengar genom privatisering.

Men Tomas Pousette säger att det är för sent eftersom det nu blir svårt att hitta köpare som vill satsa.

Grekland är ett minst sagt svagt kort ekonomiskt och grekernas vilda protester visar ett uppenbart missnöje med hur regeringen skött krisen. 

Kan påverka andra länder

Samtidigt kan en ökande turbulens i landet ge ringar på vattnet även utanför Greklands gränser.

– Det var ungefär vad som hände under finanskrisen, men det man försöker göra nu är att man vill vinna tid genom att ge Grekland ytterligare stöd och lån. Och det kanske man vinner på eftersom man då hinner förbereda sig på vad som kan komma, säger Tomas Pousette.