Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Polisen rustar för gängkriget i Örebro

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-11-28

Polisen varnar allmänheten

ÖREBRO/Stockholm. Kriget om knarkhandeln trappas upp i Örebro.

Nu punktmarkerar polisen gängen i väntan på nästa sammandrabbning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är nationella insatsstyrkan inkopplad.

Ett rivaliserande gäng såg chansen att ta över narkotikahandeln när flera medlemmar i kriminella Black Cobra häktades, erfar Aftonbladet.

Örebropolisen har sedan i måndags natt satt in massiva resurser för att bekämpa det upptrappade gängkriget.

Efter flera våldsamma sammandrabbningar har man kallat in förstärkning från närliggande län. Enligt uppgifter till Aftonbladet är också nationella insatsstyrkan inkopplad.

”Det är dramatiskt”

I går kväll punktmarkerade polisen platser där gängen drabbat samman de senaste dygnen. Flera patruller bevakade ett hotell på Storgatan som Black Cobra har kopplingar till.

I Mosås, en mil utanför Örebro, bevakade polisen infarten till det andra gänget, Romanos, klubblokal. Romano är en supporterklubb till Bandidos.

– Det är dramatiskt. Polisen har stått här sedan i måndags, på natten och på morgonen. I dag stoppade de alla bilar som körde här, säger Leena som dagligen går förbi klubblokalen i Mosås när hon rastar hunden.

Enligt uppgifter till Aftonbladet stoppades bilar med medlemmar från båda gängen, som var på väg in till stan för att göra upp. Fem personer ska ha omhändertagits men senare släppts.

Under veckan har polisen gjort tillslag runt om i hela Örebro.

– Vi har omhändertagit flera personer i enlighet med polislagen samt gjort ett antal husrannsakningar. Vi har beslagtagit en del saker från bilar, bland annat basebollträn, säger Johan Wallenius, länsvakthavande befäl.

Varnar allmänheten

Gängen har enligt polisen varit i konflikt under flera år. Upptrappningen ska enligt en poliskälla till Aftonbladet handla om en kamp om narkotikahandeln. Polisens teori är att Romano såg sin chans att ta över handeln när flera medlemmar ur Black Cobra häktades. När medlemmarna sedan släpptes inleddes knarkkriget, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Gängen har tidigare haft tillgång till skjutvapen och polisen varnar allmänheten:

– Det finns en risk att personer som råkar vara på fel plats kan drabbas, säger Mats Nyhlén, presstalesman vid Örebropolisen.

Trots den massiva insatsen har polisen ännu inte gripit någon.