Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Programmet som lät USA se all nätaktivitet

Publicerad 2013-07-31

NSA:s anläggning i Bluffdale, Utah.

Xkeyscore.

Så heter det topphemliga program som gett amerikanska underrättelsetjänsten NSA möjligheten att övervaka människor över hela världen.

Enorma databaser lagrar ”nästan allt som en användare gör på nätet”, enligt NSA själva.

Både representanter från National Security Agency, NSA, och amerikanska politiker har förnekat att man haft möjlighet att övervaka människors minsta knapptryck på internet.

Nya uppgifter från brittiska The Guardian visar nu vad som gjort övervakningen möjlig.

Programmet Xkeyscore lagrar mejl, onlinechattar och surfhistorik hos miljontals användare, skriver Guardian och hänvisar till dokument man fått överlämnade till sig av NSA-läckan Edward Snowden.

Ger Snowden rätt

De nya uppgifterna ger belägg för påståendet som Snowden själv lämnade till tidningen den 10 juni:

– Jag skulle sittandes vid mitt skrivbord kunna avlyssna vem som helst, från dig till din revisor, till en federal domare eller till och med presidenten, om jag hade en personlig e-postadress, sa Snowden då.

Då replikerade Mike Rogers, republikansk ordförande representanthusets underrättelseutskott:

– Han ljuger. Det är omöjligt för honom att göra det han påstår.

Men dokumenten som nått The Guardian är övningsmaterial för personal som ska handskas med Xkeyscore och visar hur enkelt de kan komma över omfattande information genom att bara fylla i ett simpelt formulär. Förfarandet kräver inget domstolsbeslut eller godkännande från chefspersonal på NSA.

Personalen på NSA som haft tillgång till programmet har kunnat komma åt privata chattar på Facebook och meddelanden skickade privat mellan användare.

Olika söksätt

Sökningen på enskilda personer har även kunnat göras med användning av namn, ip-nummer, olika nyckelord och man har kunnat söka efter vilket språk internetanvändaren använt eller vilken typ av internetläsare som

De nya uppgifterna oroar Robert Malmgren, oberoende konsult och expert på IT-säkerhet.

– Man rundar systemet på något sätt. I viktiga system ska det finnas spärrar för att man inte ska kunna göra sådant. Men om det visar sig att man kan runda systemet ruckar man samtidigt på grundläggande principer, säger han till TT.

Samtidigt som The Guardian publicerar sitt nya avslöjande har USA:s regering valt att upphäva hemligstämpeln på dokument rörande en omfattande telefonövervakning. Dokumentet visar hur myndigheter i USA kan använda samtalsinformation från telefonjättar som Verizon, uppger vice justitieminister James Cole, enligt AP.