150 barn tog skydd på ett tak – överlevde

Publicerad 2013-11-12

Flodvågorna efter tyfonen Haiyan ödelade hela Tacloban.

150 barn tog sig snabbt upp på taket på en av SOS Barnbyars anläggning – och överlevde mirakulöst.

– När vattnet drog undan låg döda kroppar runt omkring på marken, säger Jessica W Sandberg, pressansvarig på SOS Barnbyar i Sverige.

SOS Barnbyar har åtta anläggningar i Filippinerna. Två av dem ligger i de värst drabbade områdena på ön Leyte.

När tyfonen Haiyan slog till i fredags lyckades 150 barn och 50 mammor från organisationens anläggning i Tacloban ta sig upp på ett tak.

”Det är helt otroligt”

I nästa stund svepte gigantiska vågor fram som ödelade i princip hela staden.

– Det är helt otroligt. Alla barn, mammor och övrig personal verkar ha klarat sig med livet i behåll, säger Jessica W Sandberg.

Barnen och mammorna satt kvar på taket till vattnet dragit undan. Då såg de döda kroppar liggandes nedanför taket.

– De ligger fortfarande kvar. Myndigheterna har inte hunnit ta hand om det ännu. Katastrofen är så enorm, säger Jessica W Sandberg.

Skulle hjälpa barnen – plundrades

Barnbyn består av flera hus, vissa är totalförstörda, andra har klarat sig bättre. Högsta prioritet för SOS Barnbyar är nu att få fram förnödenheter till byn, sedan måste barnen och mammorna evakueras. Förhoppningen är att de ska kunna inhysas i någon av organisationens andra anläggningar.

– Man kan ännu inte ta sig fram med fordon i byarna utan måste gå till fots. I går försökte en räddningsinsats från en annan barnby ta sig dit med förnödenheter, men de blev plundrade på vägen, säger Jessica W Sandberg.

Under tisdagen har 73 barn — alla som är 14 år eller yngre — förflyttats till andra barnbyar. Barn över 14 år har tillsammans med personal börjat röja undan bråten i den tyfondrabbade barnbyn i Tacloban.

I dag nådde också SOS Barnbyars andra hjälpteam fram till Tacloban, med förnödenheter, vatten och medicin.

- Vi försöker nu stötta andra invånare i Tacloban med förnödenheter. Vi tar också hand om barn som har blivit föräldralösa i samband med tyfonen, säger Jessica W Sandberg.