Arbetslösa sysselsätts – för över 40 miljoner
Publicerad 2013-09-25
Arbetsförmedlingen slussar ut 1 500 arbetslösa för att utföra sysslor åt Skogsstyrelsen – men betalar allt själva.
På drygt ett halvår har bara lokaler och verktyg kostat över 40 miljoner.
– Det här är ineffektiv arbetsmarknadspolitik, säger LO-ombudsmannen Oscar Ernerot.
Avtalet mellan Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen om att få långtidsarbetslösa i arbete är en kostsam historia för den senare myndigheten.
Arbetsförmedlingen står för anställningsstöd, handledningsstöd och ytterligare projektmedel för lokaler, bensin, verktyg och liknande till Skogsstyrelsen.
Bara projektmedlen har under 2013 hittills hamnat på 40,6 miljoner.
– Det handlar om personer som varit långtidsarbetslösa och kanske också har en funktionsnedsättning. Det som vi ser kostar mycket är handledningen de första sex månaderna, sedan finns också en dyr uppstartskostnad när vi ska gå från noll till tusen personer som ska sysselsättas, säger Soledad Grafouille, biträdande avdelningschef vid Nationella kunder-avdelningen på Arbetsförmedlingen, som står som ansvarig för samarbetet.
Måste inte söka pengar
Skogsstyrelsen står för själva arbetsplatserna. Varför man inte står för några andra anställningskostnader förklarar uppdragschefen Lars Molde så här:
– Vi har som instruktion att inte gå in i överenskommelse där vi riskerar ekonomiska underskott. Därför är det grunden i överenskommelsen, säger Lars Molde, uppdragschef vid Skogsstyrelsen.
Enligt Soledad Grafeuille hjälper Skogsstyrelsen dock till genom att söka pengar från bland annat kommuner och länsstyrelser.
– Det är en fast punkt på varje styrgruppsmöte att vi ska se vad de sökt för medel.
Men det står inte i något avtal att Skogsstyrelsen måste söka pengar?
– Nej.
”Slarv med skattemedel”
Samarbetets form får kritik från bland annat anställda på Arbetsförmedlingen:
– Det här är rent slarv med skattemedel, Arbetsförmedlingen kallar det för insatser och stöd till Skogsstyrelsen för att slippa ta ansvaret för Fas 3-personer, säger en handläggare på Arbetsförmedlingen som vill vara anonym.
Fackförbundet LO har en mer generell kritik.
– Vår uppfattning är att det här är ineffektiv arbetsmarknadspolitik. Det här är personer som skulle kunna anställas med särskilt stöd i stället för att det ska bli så här dyrt utan att man vet vad sluteffekten är, säger Oscar Ernerot, ombudsman.
Han syftar på att många som garanteras jobb under en period i Fas 3-projekt inte fått längre anställningar efteråt då de börjar kosta mer som "vanliga" anställda eftersom stödbidragen försvinner för arbetsgivaren.
Gör samma jobb
Fackförbundet GS, tidigare Skogsfacket, är det fack som har en central överenskommelse med Skogsstyrelsen för projektet. De säger att alla fackliga krav mötts.
– Jag kan förstå att det för en utomstående betraktare inte låter helt klokt med alla medel för kringkostnader. Men det är i så fall en politisk fråga om den här typen av sysselsättning ska få kosta, säger Jan-Åke Johansson, avtalsansvarig på GS.
Däremot har de en annan oro:
Facket har fått signaler om att de som anställs efter sin sexmånadersutbildning får göra samma typ av uppgifter som tidigare, trots att det senare ska vara en anställning.
– Vi får sådana signaler. Det kan knappast vara meningen att det ska vara så, säger Jan-Åke Johansson.
”Finns regionala problem”
Lars Molde tillbakavisar misstanken:
– Det stämmer helt enkelt inte. Det är skillnader i ansvar, säger han.
Soledad Grafeuille på Arbetsförmedlingen känner däremot igen problemet.
– Vi har krävt att Skogsstyrelsen lämnar en beskrivning på vad vi kallar sysselsättningen och sedan anställningen. Vi vet att det kan finnas regionala problem, och har bett om en förklaring på det. Det är viktigt att individen märker skillnad.
Har ni någon känsla för att de som fått garanterade jobb på ett år sedan kommer att bli anställda på längre sikt hos Skogsstyrelsen?
– Vi tror att de kommer anställa, de har sagt att de kommer det.