Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Han vill förvandla Seoul – till Sverige

Publicerad 2013-10-28

Borgmästaren bjöd in Löfven för att diskutera skola, barnomsorg och drömmar

 Valrörelsen har börjat.
 Det har vår supervalbevakning också.
Aftonbladets Malvina Britts och Anette Holmqvist följer med Stefan Löfven och granskar landet som så många politiker inspireras av. Och bevakar statsministerkandidatens minsta steg.
 Följ alltihop på Aftonbladet.se och i Aftonbladet.tv.

Aftonbladets Anette Holmqvist och Malvina Britts.

SEOUL. Här är borgmästaren som vill förvandla sin stad Seoul – till Sverige.

Han bjöd in S-ledaren Stefan Löfven för att prata barnomsorg, skola och öppenhet.

– Jag är väldigt avundsjuk på Sverige, på drömmarna och det man har åstadkommit, säger Park Won Soon.

Stefan Löfven är i Syd­korea för att studera hur man på bara några decennier lyckats förvandla en fattig bondebefolkning till att vara bland världens bäst utbildade och mest uppkopplade.

Men i går fick han också dela med sig.

Borgmästaren i Seoul var mycket intresserad av den svenska modellen för välfärd. Särskilt barnomsorgen som gör att kvinnor har större chans att arbeta hela livet.

Minns med post-it

– Jag har besökt Sverige många gånger och det finns så många saker att lära, speciellt när det kommer till utbildning, välfärd och samhällsbyggande, säger Park Won Soon.

Under besöket bjöds Löfven och hans stab på koreanskt te och en tur genom borgmästarens ovan­ligt inredda kontor. På en hel vägg har han post-it- lappar med önskemål från väljarna.

– Varje dag påminner de mig om att Seoul är allas stad, säger han.

Park Won Soon arbetar för öppenhet. Han är aktiv i sociala medier, möten med andra politiker livesänds på nätet och han har dessutom infört guidade visningar av stadshuset - efter svensk modell i riksdagen och Stockholms stadshus.

Gillar öppenheten

Lars Danielsson, Sveriges ambassadör i Sydkorea, har under sina två år i landet blivit god vän med borgmästaren.

– Mr Park har varit i Sverige många gånger och det han särskilt fascinerats av är öppenheten. Att det är så litet avstånd mellan våra politiker och dem som väljer, säger han.

Stefan Löfven var efter mötet nöjd med utbytet över gränserna. Särskilt diskussionen om skolsystemet intresserade honom.

– Han pratade om betydelsen av att ha höga ambitioner efter slutfört gymnasium men också vikten av mer yrkesutbildning, något som vi också tycker är viktigt, säger S-ledaren.