Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så planerar S och MP att attackera Reinfeldt

Publicerad 2014-05-04

I kvällens partiledardebatt planerar Alliansen att peka ut den rödgröna oppositionen som en splittrad skara.

Men både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har arbetat fram motattacker.

– Sedan regeringen tillträdde har motsvarande ett överfullt studentflak med unga skickats ut i arbetslöshet varje skoldag, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

I kväll möts riksdagspartiernas partiledare i debatt i SVT:s Agenda. I fredags kallade Alliansledarna till presskonferens i Stockholm, bland annat för att berätta hur de förberedde sig inför kvällens drabbning.

De målade där ut de rödgröna partierna som djupt splittrade inför valet i höst och kritiserade dem för att de vägrar ge gemensamma besked, något de gjorde inför valet 2010. Enligt FP-ledaren Jan Björklund försöker S-ledaren Stefan Löfven vinna valet genom den "största mörkläggningen i modern tid".

MP planerar attack

Men även bland oppositionspartierna har attacker förberetts inför debatten i kväll. Aftonbladet har tagit del av Miljöpartiets strategi, där ungdomsarbetslösheten står i fokus.

– För oss är det viktigt att visa vad ungdomsarbetslösheten handlar om. Det handlar om unga människor som inte får möjlighet att jobba, flytta hemifrån eller bygga sig en framtid, säger språkröret Gustav Fridolin.

Partiet har gjort analysen att regeringen de senaste månaderna fokuserat stenhårt på att oppositionspartierna vill avskaffa den halverade arbetsgivaravgiften för unga - något Alliansen menar skulle slå hårt mot unga och skapa högre arbetslöshet. Regeringen har också ofta lyft fram att antalet sysselsatta i dag är 250 000 fler i Sverige, även om arbetslösheten har ökat.

Miljöpartiet vill attackera frågan om arbetsgivaravgiften på ett annat sätt. I kvällens debatt kommer man lyfta ett "studentflak"-exempel.

– När Alliansen valdes var de väldigt tydliga med att det var på arbetslösheten de ville bli utvärderade. När vi nu gör en utvärdering visar det sig att ökningen av ungdomsarbetslösheten sedan dess motsvarar ett överfullt studentflak med unga som skickas ut i arbetslöshet varje skoldag sedan 2006, säger Fridolin.

Partiet lutar sig mot siffror från SCB som visar att den generella arbetslösheten bland unga ökade med 39 000 personer mellan 2007-2013.

Menar att reformen inte fungerat

Han menar att den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften helt enkelt inte fungerat. Förutom regeringen så är näringslivet starkt emot att skatten ska höjas.

– Det är den enda åtgärd som de pekar på. Den har genomförts, den har testats och facit är att det inte fungerat. Vi vill använda pengarna bättre och göra saker som gör att unga verkligen får jobb.

Fridolin menar att pengarna skulle komma till bättre användning. Han nämner klimatsmarta investeringar, upprustningar av miljonprogrammen, investeringar i kollektivtrafik och rejält med resurser till skolan.

– Det handlar också om satsningar som gör steget mellan studier blir kortare. Vi vill ju garantera alla gymnasieungdomar sommarjobb.

Löfven ska lyfta staplandet av anställningar

Även Socialdemokraterna har smidit planer inför kvällens drabbning. Eftersom det snart är EU-val hoppas man kunna lyfta frågan om hur EU-kommissionen kritiserat den svenska regeringen för att man inte ändrat lagen för att få stopp på missbruket av tidsbegränsade anställningar.

Om inte Sverige ändrar reglerna riskerar man att dras inför EU-domstolen.

Stefan Löfven ska i kvällens debatt lyfta frågan återigen och trycka på att bristen på agerande från regeringen framför allt drabbar kvinnor. Man har dessutom förberett frågor till Fredrik Reinfeldt som rör ett fall, skånska Inga-Maj som varit anställd 225 gånger på åtta år.