Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Tusentals jobb försvinner

Publicerad 2014-05-09

De svenska jobben försvinner när våra företag blir uppköpta av utländska, visar en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.

Senast är Pfizer som lagt ett bud på svenska AstraZeneca – med planen att flytta verksamheten bort från Sverige.

– Det här är på väg att bli en mardröm, säger Lars Jonung, ­professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund.

Läkemedelsjätten Pfizer har lagt ett bud på 700 miljarder på det svenska AstraZeneca, med tillverkning i Södertälje och forskning i Möndal. Men om affären går igenom har Pfizer inga planer på att låta någon verksamhet vara kvar i Sverige. I stället kommer jobben att läggas i USA och Storbritannein.

En trend

Detta är enligt Dagens Nyheters kartläggning en trend som har pågått länge. Stora utländska företag köper upp svenska flaggskepp – och flyttar huvudkontoren och jobben utomlands närmare moderbolaget.

– Det är bara dotterbolaget som blir kvar i Sverige. Huvudkontoret och alla viktiga tjänsterna runt dessa försvinner utomlands, säger Lars Jonung.

Stora Enso, Pharmacia, Aga, Astra, Bofors, Kockums och Skandia är bara några exempel av svenska företag som köpts upp av utländska – och därmed förlorat tusentals arbetstillfällen i Svergie.

– I bästa fall blir rester av en produktion kvar, i värsta fall ingenting, säger Lars Jonung till DN.

Kritisk

Lars Joung är mycket kritisk till att politikerna genom åren låtit svenska företag försvinna utomlands och han har vid flera tillfällen sagt att Sverige är på väg att bli en dotterbolagsekonomi.

– Varken de borgerliga eller socialdemokraterna har kunnat hitta en lösning på problemet. De har i stället stoppat huvudet i sanden och och tänkt att den senaste uppköpningen blir den sista.