Uppgifter: USA sänder krigsfartyg mot Krim

Uppdaterad 2014-03-06 | Publicerad 2014-03-05

Ryssland kontrollerar fortsättningsvis Krimhalvön – trots landets försäkringar om att dra sig tillbaka.

Nu ökar västvärlden pressen på Vladimir Putin.

USA har skickat ett krigsfartyg till Svarta havet, fördubblar antalet stridsflygplan i Baltikum och utökar samtidigt sina militära övningar med Polen. 

Dagstidningen Hurriyet Daily News rapporterar att turkiska myndigheter har gett ett amerikanskt krigsskepp tillstånd att passera Bosporen.

Passagen ska ske inom de närmaste två dagarna.

Enligt anonyma källor till nyhetsbyrån Reuters kommer USA:s försvarsmakt även att fördubbla antalet stridsflygplan i de tre baltiska Nato-länderna Estland, Lettland och Litauen.

I nuläget finns fyra amerikanska F-15 stridsflygplan i Baltikum, som efter förstärkningen kommer uppgå till tio, enligt TT-Reuters.

I måndags begärde Polen ett extra krismöte med Nato med anledning av Rysslands militära hot mot Ukraina.

Pentagon har nu lovat att trappa upp USA:s militära flygövningar med landet, skriver AP.

Vill skicka observatörer

På onsdagskvällen sa generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen att Nato kommer att ställa in alla möten med Ryssland och "se över hela samarbetet" med landet.

Samtidigt pågår en rad diplomatiska initiativ för att lösa den allt mer komplicerade tvisten om Krimhalvön i Ukraina. Under onsdagen träffade USA:s utrikesminister John Kerry sina kollegor från Ryssland, Tyskland och Frankrike för samtal i Paris.

Under en presskonferens under onsdagskvällen sa Kerry att man är överens om att lösa krisen genom diplomatiska samtal - men kommenterade även den ökade amerikanska militära närvaron i Baltikum och Polen.

– Ryssland gjorde ett val och vi har varit väldigt tydliga med att vi tycker att det var fel val att flytta trupper till Ukrainas territorium, sa han.

– Nu utökar vi vår flygnärvaro i Polen och Natos jaktberedskap.

Några timmar senare trappade USA upp propagandakriget ytterligare och publicerade en artikel med "tio falska påståenden om Ukraina" på det amerikanska utrikesdepartementets hemsida. Bland annat beskrivs Putins uttalanden som den "mest häpnadsväckande dikten" sedan författaren Fjodor Dostojevskij skrev "två plus två är lika med fem".

Ytterligare hot om sanktioner

Rysslands och Ukrainas utrikesministrar Sergej Lavrov och Andrij Desjtjitsia var båda på plats i Paris, men inga direkta samtal har ägt rum mellan länderna.

Under morgondagen väntas John Kerry och Sergej Lavrov ha enskilda samtal.

På torsdag ska också EU-ledarna mötas.

Redan innan mötet har Ryssland varnats om att beslut om sanktioner kan komma på fråga om Ryssland inte förändrar sitt agerande på Krimhalvön.

Kritisk Reinfeldt

Under gårdagen gick Vladimir Putin ut och hävdade för omvärlden att det inte finns några ryska marktrupper på Krimhalvön. I stället hävdade presidenten att soldaterna är från "lokala självförsvarstrupper".

Uttalandet har kritiserats hårt under onsdagen - och motbevisats gång på gång.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som nu tycks bli allt mer kritisk till Rysslands agerande, kallar uttalandet för "rent parodiskt".

– Hans beskrivning går, milt uttryckt, att starkt ifrågasätta när SVT-journalister på plats i Moskva talat med mödrar som är oroliga för deras söner som är på väg till Krim, säger han enligt TT.

Intar luftvärnsenhet

Andra händelser som uppges ha inträffat under onsdagen är:

Ryska trupper har delvis intagit en luftvärnsenhet i Jevpatorija på Krims sydvästkust. Senare på dagen intogs ytterligare en militärbas.

Ukrainas flagga vajar återigen på de lokala parlamentsbyggnaderna i Donetsk - i stället för den ryska flaggan.

Proryska demonstranter på Krimhalvön har enligt BBC vägrat släppa förbi familjer som velat lämna mat och förnödenheter till ukrainska trupper som vägrar lämna sina militärbaser.

Carl Bildt landade i dag i Kiev dit han rest tillsamamns med Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard för att träffa representanter för landets regering. Sedan i måndags är FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson i Ukraina på uppdrag av generalsekreterare Ban Ki-Moon.