Många virus samtidigt – men corona oroar mest
Virusexperten om vintersäsongen: Kan bli tufft
Publicerad 2022-12-01
Vintersäsongen börjar på allvar ta sitt grepp om landet, med både kyligare temperaturer och fler sjuka som följd.
Virusprofessorn Niklas Arnberg reder ut vad vi har att vänta de kommande månaderna – och vilka virus som kan bli extra besvärliga.
– Det finns en brasklapp för att det kan bli en tuff covidsäsong, men förhoppningsvis har vi det värsta bakom oss, säger han.
Vad är det för olika virus som går just nu?
– Det är en del coronavirus, alltså sars-cov-2, samtidigt som säsongsinfluensan har börjat att komma igång också. Men det har absolut inte peakat än. Det är även en hel del RS-virus med, och så kallat parainfluensavirus som är en kusin till RS-virus och adenovirus.
– Men detta är bara ett fåtal av alla virus som cirkulerar just nu. Det finns många fler.
Var är det mest utbrett?
– Det är sannolikt ganska mycket i hela landet, men svårt att säga i vilka områden det är som mest utbrett just nu. Det kan variera över tid också.
Vad sticker ut mest, enligt dig?
– Jag skulle säga RS-viruset. Förra året fick vi RS-virus rekordtidigt och rekordmycket, vilket berodde på att vi inte hade haft något alls säsongen innan på grund av corona, då alla var så bra på att hålla restriktionerna. Men förra hösten och vintern kom andra virus tillbaka och tog igen förlorad mark så att säga, vilket blev extra tydligt just för RS-viruset. Det kom som sagt extremt tidigt och i betydligt större omfattning.
– Spridningen av RS-virus peakade mycket tidigare än vad det brukar göra, men sedan var resten av vintern lugn. I år har RS-viruset kommit lite senare än vad det gjorde i fjol, men ändå lite tidigare än vad det brukar göra jämfört med före pandemin. Vi har som sagt en del RS-virus som det är just nu, men vi vet inte när det kommer att peaka eller i vilken omfattning det kommer att bli. Men då det var så pass mycket förra året så kommer vi nog inte ha fullt lika mycket i år, skulle jag tro.
”Kan bli en tuff influensasäsong”
Vilka är riskgruppen för just RS-virus?
– Framför allt de allra minsta, för tidigt födda och nyfödda, är i riskzonen att bli väldigt sjuka. Men även de allra äldsta och de som exempelvis är sjuka i KOL, de kan bli jättesjuka.
– Men överlag så är det mångfalden av olika virusorsakade sjukdomar som gör människor sjuka och belastar sjukvården under vintersäsongen.
Hur är situationen med corona och säsongsinfluensan då?
– Influensan har börjat med enstaka fall. Där får vi nog räkna med att det blir en normalsäsong, kanske till och med lite värre som en konsekvens av pandemin då vi tidigare var bättre på att hålla restriktionerna. Det kan därför bli en lite tuffare influensasäsong.
– Gällande corona är det jättesvårt att säga hur det blir. Det finns goda skäl att tro att vi har det värsta bakom oss då många har vaccinerat sig, men det finns också en risk, då de här vaccinen bygger på ny teknik, att effekten av vaccinet inte är så bestående som vi skulle önska. Men i den bästa av världar har de som har vaccinerat sig fortfarande ett bra skydd, men samtidigt tog många sin senaste dos för ganska länge sedan och det är därmed oklart hur bra skydd man har kvar.
Hur ser spridningen av corona ut i samhället ut just nu?
– Viruset muterar fortfarande och under pandemins gång har vi haft flera olika varianter. Sedan kom omikron och då fick vi olika undervarianter till denna. Nu är det snarare så att vi har fått flera under-undervarianter. Det handlar därmed inte om en särskild variant som dominerar, utan om många olika typer av sars-cov-2 som snurrar runt där ute.
– Vi vet inte när coronaviruset kommer att landa och bli ett säsongsvirus. Allt tyder på att det kommer att bli det till slut, att det blir ett virus som är smittsamt och orsakar en viss sjukdom, men som ändå är mindre farligt än det ursprungliga viruset.
Hur blir det med vaccinering framöver? Behöver vi fortsätta?
– Jag tror att vi kommer ha en situation där vi under några år erbjuds vaccin varje höst-vinter, en för säsongsinfluensan och en för coronaviruset. Gällande influensan kommer vi definitivt att fortsätta som tidigare, att framför allt äldre och sjuka kommer rekommenderas att ta minst en spruta varje vinter. Men hur många som kommer att erbjudas vaccin mot covid-19 är svårt att säga.
– Jag kan dock tycka att även yngre vuxna ska överväga att både ta en påfyllnadsdos med coronavaccinet samt för säsongsinfluensan. Framför allt då vi sett att det är yngre som drabbas av post-covid, samt att även influensa är en ganska så eländig sjukdom som gör att man blir hemmaliggande med hög feber. Bara den vanliga säsongsinfluensan kostar samhället flera miljarder varje år och bidrar till en redan hård belastad sjukvård.
Finns det något du känner extra oro för nu i vinter?
– Inte alls lika mycket som i början av pandemin, men sett över hela den kommande vintersäsongen så skulle jag säga covid-19 då vi har minst kunskap om den sjukdomen. Människor kan fortfarande bli svårt sjuka och drabbas av postcovid När det gäller vanlig säsongsinfluensa så vet vi vad vi har att hantera men kring corona vet vi mindre då den ännu inte har landat som ett vanligt säsongscoronavirus.
”Inte där ännu”
Hur pass smittsamt är coronaviruset just nu?
– Det är svårt att göra studier på olika varianters smittsamhet då många har vaccinerat sig eller genomgått en infektion. Viruset förändras hela tiden och blir mer och mer smittsamt jämfört med hur det var när det bröt ut från början. Det är hela tiden en kapplöpning mellan att viruset förändras och att vi utvecklar en immunitet. Till slut kommer det att bli en balans mellan mutationer och immunitet och det är då som vi kan säga att viruset har landat som ett säsongscoronavirus, likt de fyra vi har sedan tidigare. Då kommer smittsamheten att ligga på en ganska stabil nivå över tid.
– Men när detta sker är svårt att säga. Vi är inte där ännu i alla fall.
Hur kan utbrott i exempelvis Kina påverka oss här i Sverige?
– Inte så mycket i avseende på folkhälsa och sjukvård. Den största effekten kan nog bli på det samhällsekonomiska planet, om det blir stora utbrott eller nedstängningar som påverkar industrin.
Hur ska man tänka inför den kommande vintersäsongen?
– Jag skulle säga att vi kan leva på som vanligt men att man gärna får hålla för munnen när man hostar eller nyser och stanna hemma om man är sjuk. Äldre personer kan med fördel försöka uträtta ärenden på andra tider och ha munskydd på sig i lokaltrafiken och affärer, samt undvika att träffa barnbarn om de är sjuka.
– Däremot bör det gå att fira jul och nyår och träffas som vanligt så länge alla är friska. Att umgås med andra är livsviktigt, det är ju det som gör livet värt att leva.