Kuggades på köpt c-uppsats – anmälde till ARN

Uppdaterad 2022-12-30 | Publicerad 2022-12-28

Arkivbild.

En student kuggades på c-uppsatsen hon köpt på internet.

Då vände hon sig till ARN för att få tillbaka pengarna.

”Allmänna reklamationsnämnden prövade inte tvisten” skriver ARN på sin hemsida.

Studenten, som skulle skriva en c-uppsats om socialt arbete, tog kontakt med ett företaget för att köpa ett färdigt examensarbete.

Hon blev garanterad att det skulle godkännas – men när det lämnades in till lärosätet för examination upptäckte hon att så inte var fallet.

”NN:s avsikt med att köpa uppsatsen har varit att fuska sig till en högskoleexamen på den utbildning som hon varit antagen till. Detta har även stått klart för företaget. Parterna har bland annat haft en diskussion om att NN riskerade att bli avstängd från lärosätet genom att lämna in den beställda c-uppsatsen”, skriver Allmänna reklamationsnämnden på sin hemsida.

Krävde tillbaka pengarna

Kvinnan valde att kontakta ARN för att kräva pengarna tillbaka då ”uppsatsen inte var av den kvalité som parternas kommit överens om”.

Men nämnden var tydlig i sitt svar.

”En c-uppsats är en kandidatuppsats, det vill säga ett självständigt, utredande forskningsarbete på högskolenivå som är en förutsättning för att erhålla en kandidatexamen. Nämnden anser att en prövning av NN:s krav om återbetalning skulle medföra att rättsordningen bidrar till upprätthållandet av avtal som syftar till att vilseleda ett lärosäte vid examinering och betygsättning, vilket utgör myndighetsutövning”, skriver ARN och fortsätter:

”Framstår som stötande”

”En sådan ordning framstår som stötande och avtalet får därför anses strida mot goda seder. Avtalet är därmed ogiltigt och saknar rättsverkan. Eftersom avtalet är av otillbörlig karaktär samt är ogiltigt och saknar rättsverkan skyddas inte NN:s anspråk av rättsordningen. Allmänna reklamationsnämnden prövade därför inte tvisten utan avvisade NN:s krav”.