Iranske bödeln: "Jag möter er på domedagen"

TT

Publicerad 2024-01-10

Hamid Noury (till vänster) tecknad i samband med rättegången i Stockholms tingsrätt 2021.

Den iranske medborgaren Hamid Noury är dömd till livstids fängelse för inblandning i massavrättningar. I sin överklagan till HD öser han anklagelser mot rätten.

I skrivelsen, som översatts från persiska, kallar Noury domen i Svea hovrätt för ”100 procent politisk”.

Han beklagar även att han inte fick ta del av domen på persiska omedelbart då den meddelades, utan fick vänta i över en vecka.

”Hur gör ni anspråk på att respektera mänskliga rättigheter när alla har fått reda på innehållet i domen förutom den tilltalade själv som suttit i fångenskap och isolering”, skriver Noury.

Han ber om bekräftelse på att hans överklagande nu mottagits eftersom han tidigare haft problem med att det inte funnits någon persisk tolk.

”Jag kommer att möta er på domedagen i en annan sfär eller i en annan värld inför rätten vid rättegången för den rättfärdiga domen av den slutliga och absoluta domaren, Herren! Den dagen kommer, var säkra på det”, avslutar han skrivelsen.

Nourys advokat Thomas Bodström har tidigare sagt att han hoppas på ett fångutbyte med Iran för att få hem fängslade svenskar.

Enligt domen i hovrätten arbetade Hamid Noury i Gohardashtfängelset i Teheran i slutet av 1980-talet och var delaktig i utomrättsliga avrättningar av personer kopplade dels till den politiska organisationen Folkets mujahedin, dels andra vänsteranhängare som avsagt sig sin islamiska tro.