Ytterligare USA-attack mot Jemen

TT-AP

Publicerad 2024-01-13

Amerikanska styrkor har utfört ytterligare en attack i Jemen efter fredagens omfattande beskjutning av mål i landet.

Från Huthirörelsens sida hotar man med vedergällningar som svar på attacken.

USA:s militär genomförde tidigt på lördagsmorgonen en attack mot en radaranläggning i Jemen. Målet besköts med kryssningsrobotar av typen Tomahawk, som avfyrades från det amerikanska fartyget USS Carney, baserat i Röda havet.

Attacken mot radaranläggningen sker dagen efter fredagens omfattande operation mot Huthirörelsen i Jemen. Då besköt USA och Storbritannien 60 mål på sammanlagt 28 platser i landet.

Biden: ”Attacken en framgång”

De amerikanska och brittiska attackerna är ett svar på de 30-talet angrepp som Huthirörelsen under den senaste tiden genomfört mot handelsfartyg i Röda havet. Aktionen har stöd av Kanada, Australien, Bahrain och Nederländerna.

USA:s president Joe Biden kallar lördagsmorgonens operation i Jemen för ”en framgång”, skriver BBC.

Biden fördömde på fredagen Huthirörelsens fartygsattacker på Röda havet.

– Vi och våra allierade kommer att besvara dem om de fortsätter med sitt oacceptabla beteende, sade han i ett uttalande.

Fartyg omdirigeras

Från Huthirörelsens sida hotar man med vedergällningar som svar på de senaste dagarnas attacker från USA:s och Storbritanniens sida.

”Alla amerikansk-brittiska intressen har blivit legitima måltavlor för Jemens beväpnade styrkor som svar på deras direkta och uttalade aggression mot republiken Jemen”, skrev gruppen i ett uttalande på fredagen.

Flera av världshavens fraktjättar har, som en följd av Huthirörelsens fartygsangrepp, lagt om sina rutter.

Bland annat har det danska rederiet Mærsk omdirigerat sina fartyg, som i stället för att gå genom Suezkanalen i Egypten nu skickas på en längre omväg runt hela Afrika.