Många oskyldigt dömda i norsk bidragsskandal

TT TT-NTB

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2019-11-02

Norges regering lovar fri rättshjälp och snabb ersättning till närmare 50 personer som felaktigt har dömts för bidragsfusk.

– Felet har fått allvarliga konsekvenser för många människor, säger socialminister Anniken Hauglie (H).

Tidigare i veckan blev det känt att myndigheten Nav sedan 2012 har feltolkat reglerna för hur sjukpenning och andra bidrag kan tas med till andra länder i Europa. Minst 48 personer ska ha dömts för bidragsfusk på felaktiga grunder. Av dem har 36 dömts till fängelse i som mest åtta månader.

Sedan dess har ytterligare minst 24 fall upptäckts där oskyldiga kan ha dömts. Ytterligare flera tusen kan ha fått felaktiga återbetalningskrav riktade mot sig.

Lovar upprättelse

– Många har orättfärdigt fått stora återbetalningskrav från Nav och många har orättfärdigt blivit anmälda och fått straffpåföljd. De berörda ska få rättslig upprättelse, säger arbets- och socialminister Anniken Hauglie.

Hon har beslutat om en extern granskning för att gå till grunden med vad som skett.

För att hjälpa de drabbade kommer den norska regeringen att inrätta en särskild ordning för gratis rättshjälp för dem som överklagar Navs beslut. För att dessutom säkra att ersättningskrav behandlas snabbt överväger regeringen en särskild lösning. Hur den ska administreras är inte klart.

Klippte av fotbojan

– Jag är fast besluten att staten ska göra rätt för sig. Samtidigt är jag fullt klar över att det aldrig kan läka de mänskliga såren, säger Anniken Hauglie.

På tisdag ska ministern redogöra för ärendet i stortinget.

Tidigare i veckan släpptes en man ur norskt fängelse sedan det stått klart att han kan ha dömts för bidragsfusk på felaktiga grunder. Han hade avtjänat 14 av de 30 dagar han dömts till.

En annan man hade dömts för att ha tagit emot dagpenning utan att meddela att han var på resa i utlandet.

– Jag var på väg till samhällstjänsten då kriminalvården plötsligt ringde och berättade att jag skulle bli frigiven. När jag kommit fram klippte de av mig fotbojan och gps-sändaren, berättade han för Dagbladet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln