Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Preliminära siffrorna: Här är valresultatet

EU-valet 2019: S största parti – L klarar sig precis kvar

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-05-26

Det preliminära valresultatet är nu färdigt för i natt.

Socialdemokraterna blir största parti med 23,6 procent.

Näst störst blir Moderaterna före Sverigedemokraterna.

Liberalerna klarar sig precis kvar och får 4,1 procent.

Siffrorna från Valmyndigheten blev offentliga klockan 23 på söndagskvällen och fortsatte sedan ticka in. Någon timme efter midnatt var 5984 av de 6305 valdistrikten räknade – resten redovisas tidigast på onsdag.

Valdeltagandet ökar till 53,3 procent från 51 procent 2014.

Så här stor röstandel har partierna fått i storleksordning (antal mandat inom parentes):

Socialdemokraterna: 23,6 procent (fem mandat, oförändrat).

Moderaterna: 16,8 procent (fyra mandat, vinner ett).

Sverigedemokraterna: 15,4 procent (tre mandat, vinner ett).

Miljöpartiet: 11,4 procent (två mandat, tappar två).

Centerpartiet: 10,8 procent (två mandat, vinner ett).

Kristdemokraterna: 8,7 procent (två mandat, vinner ett).

Vänsterpartiet: 6,7 procent (ett mandat, oförändrat).

Liberalerna: 4,1 procent (ett mandat, tappar ett).

Feministiskt Initiativ får 0,8 procent, tappar sitt enda mandat och åker ur Europaparlamentet.

Det preliminära resultatet uppdateras nu inte mer under valnatten eller måndagen.

– Alla distrikt som ska rapportera har rapporterat, Lidingö var det sista. Det som återstår är 321 uppsamlingsdistrikt som räknar de så kallade onsdagsrösterna, säger Lars Aden Lisinki, pressekreterare på Valmyndigheten.

Onsdagsrösterna, bland annat sena förtidsröster och utlandsröster, börjar som namnet antyder räknas på onsdag och måste vara redovisade senast på torsdag.

Parallellt påbörjas under måndagen den slutgiltiga rösträkningen hos länsstyrelserna. Den ska enligt planen vara färdig på fredag.

Valresultatet i Sverige (källa: Valmyndigheten)

Så funkar grafiken

Du kan navigera på flera sätt:

  1. Använd menyn för att välja län, kommun, valkrets eller valdistrikt.
  2. Klicka i kartan för att se olika områden. Du kan zooma ut ett steg eller helt med knapparna.
  • I en rullist kan du välja vilket val som ska visas: årets EU-val, EU-valet 2014 eller tidigare riksdags-, landstings- eller kommunalval.
  • Staplarna visar valresultatet för partierna samt förändringen jämfört med föregående val. Vissa valkretsar kan ha tillkommit i år och då går det inte att se någon förändring. Du kan välja att staplarna ska visa antal röster eller mandat i stället för procent.
  • Kartans färger visar vilket parti som är störst i olika områden.
  • Datan hämtas från Valmyndigheten.

Jimmie Åkesson (SD): ”Vi är en folkrörelse”

Sverigedemokraterna blev det tredje största partiet och ökade mest av alla, jämfört med 2014 års resultat. Något som märktes på Sverigedemokraternas valvaka där det jublades rejält, vilket man kunde se i SVT:s valvaka.

– Det här är helt fantastiskt, vi vet hur svårt det är att få ut Sverigevänner att rösta i det här valet. Det här resultatet visar att vi är en folkrörelse och inget uppstickarparti, säger Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson.

– Det är fantastiskt, jag är supernöjd. Man måste jämföra med förra valet och då är det ett fantastiskt resultat, säger Carina Ståhl Herrstedt, ordförande SD-kvinnor och riksdagsledamot.

Moderaterna blev näst största parti och fick 16,8 procent av rösterna. Partiets toppnamn, Tomas Tobé, hyllades av Ulf Kristersson.

– Tomas Tobé har gjort en riktigt bra kampanj, han har visat att det har gått att tala sakfrågor, han har fyllt ut hela kampanjkostymen, säger Moderatledaren.

MP förlorar två mandat i parlamentet

Trots att Miljöparitet tappade två mandat var det glada scener på deras valvaka.

– Vi har gått framåt sedan riksdagsvalet och det visar att väljarnas viktigaste frågor rör miljön, och att klimatet är något som engagerar, säger språkröret Isabella Lövin.

Kristdemokraternas mål var att öka med ett mandat i EU-parlamentet, ett mål som de klarade av.

– Två mandat! Stundtals kändes det som att alla var emot oss under valrörelsen, men vi klarade det, säger Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna, efter hon äntrat scenen.

Fi valets stora förlorare

Feministiskt initiativ blev valets stora förlorare och precis som SVT:s vallokalsundersökning visade, hamnade Fi på 0,8 procent

– De rasistiska, högerextrema och klimatförnekande krafterna var större i det här valet, säger Soraya Post, Fi:s toppnamn i EU-valet.

Liberalerna fick 4,1 procentenheter när valresultatet presenterades. Alla röster är inte räknade och det är fortfarande oklart om L klarar sig kvar i EU-parlamentet.

– Vi är besvikna, vi hade gärna behållit våra två mandat. Men det här hade vi förstått redan innan, men jag ska säga att vi ändå har nått ut med vårat budskap. Det blåser EU-kritiska vindar men vi har stått upp för våra idéer och det är de som står upp för sina idéer som vinner i slutändan, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare.

Stefan Löfven (S): ”Nu ska vi samla krafterna”

Socialdemokraterna blev Sveriges största parti, trots att man gjorde sitt sämsta val. Man kunde se i SVT:s sändning att det var en dämpad stämning på valvakan när resultatet presenterades. Jämfört med 2014 års val minskade partiet marginellt. Trots att partiet backar lite var partiledaren, Stefan Löfven, stolt över valkampanjen.

– Vi har lagt ner ett enormt arbete. Jag är stolt över vår kampanj, vi har ringt minst en halv miljon samtal. Vi har tagit striden för demokratiska principer, och det här är strider för framtida generationer. Nu ska vi samla krafterna, för det är vår uppgift att vara en motkraft till högerextremismen, säger Stefan Löfven.

Mandatfördelning EU-parlamentet

Så många platser får de svenska partierna