Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Coronagränsen i Haparanda-Torneå vaktas av militär

Kravallstaket delar de två städerna

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-05-05

På en staty i staden står det: ”För god grannsämja”. Men verkligheten är i dag en annan.

Svenska Haparanda och finska Torneå delas av ett långt kravallstaket. Gränsen bevakas av militär, helikopter och drönare.

– Det var lättare att passera under kriget, säger Sven Tornberg (C), ordförande i kommunstyrelsen.

I mitten av mars stängde Finland sina gränser med anledning av coronapandemin. I samband med det sattes det upp ett kravallstaket i Haparanda, då den svenska staden gränsar direkt till den finländska staden Torneå.

Men då städerna mer eller mindre är sammanväxta betyder det här att kravallstaketet skär rakt genom bebyggelsen. Tidigare var det många Haparandabor som inte ens visste exakt var någonstans gränsen gick.

– Det här är en jättestor inskränkning i vår vardag. Vi har levt med fria gränspassager så länge vi kan minnas, säger Sven Tornberg. 

Enligt honom har det här påverkat båda städerna, och alla som bor där, mycket negativt. Haparanda och Torneå har alltid haft ett gott samarbete med bland annat gemensam skola och räddningstjänst.

– Mängder av människor brukar korsa gränsen flera gånger per dag, åt båda håll. Man har vänner, jobb, djur, fastigheter på andra sidan. 

Sex stycken gränspassager finns längs Tornedalen. Vid varje postering står finsk militär och tullare. Passagerna bevakas av både helikopter och drönare för att se till att de inte överträds. Bevakningen är rigorös.

Samma sak är det inne i Haparanda. Och i går förstärktes gränsen ytterligare då Finland förbjöd utbyte av varor över gränsen.

Snusbutiker riskerar gå under

Besöksnäringen har gått ner till nära noll och många butiker har tappat stora delar av sin omsättning. Inte minst tobakshandlarna – snus är en stor produkt som inte är tillåten att säljas i Finland.

Kari Mehtälä driver sedan hösten 2018 butiken Snusläppen. På kort tid har han tappat över 85 procent av sin omsättning.

– Inga varor får passera gränsen. Det här staketet är bara svammel. Att dra en gräns mitt i staden är helt fel. Alla här har ju vänner, aktiviteter och jobb på andra sidan. Alla drabbas extremt hårt av det här, säger han.

Enligt Sven Tornberg är det omöjligt att lämna varor över kravallstaketet.

– Det står vakter där och kontrollerar. Det här går inte att beskriva med ord. Det är en enorm begränsning i vardagen. Det var lättare att passera gränsen under kriget än vad det är nu.

Inget beslut om framtiden

Gränskontrollerna ska enligt ett första beslut finnas kvar till den 13 maj, men de kan förlängas. Den finska regeringen har bestämt att gränsen mellan Åland och Sverige ska öppna för arbetspendling men något nytt beslut om lättnader för gränsen i norr har inte fattats.

– Vi har vuxit upp med livet vid gränsen utan gräns, så självklart känns det här mycket tråkigt. Det påverkar alla som bor här jättemycket, avslutar Sven Tornberg.