Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Vägrar avslöja var svarta lådorna är

Uppdaterad 2014-07-20 | Publicerad 2014-07-19

Donetsk. Fler och fler rapporter kommer om kaosartade förhållanden vid MH17:s nedslagningsplats.

Observatörer jagas bort, kroppar flyttas och separatister anklagas för att förstöra bevis.

Nu växer vreden bland världens ledare.

Flera av världens ledare går nu till hårt angrepp mot kaoset som sägs råda efter katastrofen med MH17.

Storbritanniens utrikesminister, Philip Hammond, kräver att Ryssland ser till att offren behandlas med värdighet. Han går till hård attack mot Putin - eftersom den ryske presidenten enligt honom inte ser till att hålla separatisterna borta från platsen.

– Världens ögon är nu på Ryssland, säger Philip Hammond, enligt Sky News.

Storbritanniens premiärminister David Cameron och hans nederländska motsvarighet, Mark Rutt, vill att EU "omprövar förhållandet till Ryssland" efter att allt mer uppgifter pekar mot att proryska separatister ligger bakom attacken.

"Vi är i chock"

Ukraina har under dagen anklagat separatisterna för att ha fört bort 38 kroppar från nedslagningsplatsen till ett bårhus i Donetsk - där man hotar att genomföra egna obduktioner. Separatisterna hävdar däremot att de inte har rört vrakdelar eller flyttat kroppar. Uppgifterna har hur som helst väckt vreden hos Nederländerna.

– Vi är i chock över nyheterna att kroppar dras runt. Och att platsen inte behandlas ordentligt, sa landets utrikesminister Frans Timmerman till Ukrainas president Petro Porosjenko tidigare under dagen.

Under en presskonferens berättade organisationen OSSE att de hindrats från att göra ett ordentligt arbete vid platsen.

De tungt beväpnade rebellerna som bevakar har förhindrat medlemmarna att röra sig fritt.

– I går avlossades ett skott i luften när vi var på väg från platsen, sa Alexander Hug, som är näst högste chefen för OSSE-missionen i Ukraina, till världspressen vid presskonferensen i Donetsk.

"Sett öppnade spritflaskor på platsen"

Han och talesmannen Michael Bociurkiew påpekade att OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, inte kan göra annat än övervaka och rapportera till sina 57 medlemsländer.

En kärnfråga är var de svarta lådorna är.

– Vi vet att saker har flyttats, men vi har ännu inte fått någon information om var de är, säger Michael Bociurkiew.

När Aftonbladet tidigare idag pratade med rebellerna på olycksplatsen förnekade de att tjuvarna har försökt stjäla offrens tillhörigheter som inte förstörts i kraschen.

– Vi har sett öppnade taxfree-påsar och spritflaskor på platsen, säger Alexander Hug.

Talesmannen Michael Bociurkiew sa tidigare i dag att en berusad vakt hindrat teamet från att ta sig fram till platsen.

– En märkbart berusad beväpnad vakt sköt rakt upp i luften med sitt gevär när en av observatörerna gick ut från området, sa han till BBC.

Vägrar svara på frågor om kropparna

En annan fråga är offrens kroppar är. En journalist från Al Jazira sa att hon hade sett ett 30-tal svarta påsar utanför ett bårhus i Doenetsk. Kanske dubbelt så många låg kvar på ett fält där planet hade kraschat under lördagseftermiddagen.

Men inte ens det berättar rebellerna för OSSE.

På Aftonbladets fråga vad han anser om att rebellerna låter lokala bönder samla kvarlevor och de omkomnas tillhörigheter, svarar Alexander Hug något diplomatiskt:

– Vi har inte fått vara tillräckligt länge på platsen för att bilda oss en uppfattning om vem som gör vad.

I ett försök att lösa konflikten talade Sergej Lavrov och John Kerry, utrikesministrar för Ryssland respektive USA, men varandra under dagen. De kom överens om att båda länder ska använda sitt inflytande för att lugna ner konflikten i Ukraina.