Han vill skrota dagisintygen

Publicerad 2011-11-08

"De skapar bara krångel för småbarnsföräldrar"

Intygen skulle minska vab-fusket.

Men enligt Försäkringskassans nye generaldirektör Dan Eliasson har de inte gett någon effekt.

Nu vill han slopa intygen som personal vid förskolor måste fylla i när ett barn varit hemma från dagis och föräldern har tagit ut dagar för vård av barn.

Dan Eliasson, generaldirektör för Försäkringskassan.

– De här intygen skapar bara krångel för småbarnsföräldrar, säger Dan Eliasson till Aftonbladet.

Han berättar att folk har hört av sig till Försäkringskassan och varit irriterade över intygen som måste fyllas i för att man ska få tillfällig föräldrapenning.

– Vi får till och med en känsla över att föräldrar är så stressade att de inte orkar hantera intygen och struntar i dem. Så får det inte vara.

Meningslösa intyg

Han läxar nu upp regeringen och konstaterar att intygen är fullständigt meningslösa.

– Vi har inte sett någon påvisbar effekt och då har intygen inneburit onödigt krångel, samtidigt som de inte har gett någon effekt på statskassan. Allt pekar på en sak, ta bort intygen!

Dessutom har de kritiserade intygen kostat Försäkringskassan pengar. Pengar de kunde lägga på något bättre.

– Det handlar om tio till tolv miljoner kronor per år som vi lägger på den här typen av kontroller. Det är pengar man kan lägga på att utveckla vår service istället.

Kan ta drygt ett år

Försäkringskassans förslag till regeringen att intyget ska avskaffas, läggs fram i ett remissvar till den statliga Månadsutgiftsutredningen.

– Regeringen får sedan skriva en proposition och sedan är det Riksdagen som fattar beslut i frågan.

Hur lång tid kan det ta innan intyget kan skrotas?

– Det tar nog lite tid för det ska lagstiftas och grejas. Men i slutet av nästa år eller i början av 2013 borde det kunna göras, om man nu vill det.

Annan kontroll

Dan Eliasson berättar att man i stället för intygen, diskuterar att införa en månadsutgiftsutredning som då kommer användas som en kontrollfunktion.

– Arbetsgivarna talar då om för Skatteverket varje månad hur mycket den anställde tjänat, och vi kan då utföra kontroller via Skatteverket.

Eliasson säger till Aftonbladet att han vill genomföra fler förändringar som kan underlätta för människor.

– Det måste vara den bärande tanken, att man gör det så lätt för människor som det bara är möjligt med självbetjäningstjänster och att man tar bort onödig blankettbyråkrati.

Fridolin håller med

Eliasson får medhåll av Gustav Fridolin, spåkrör för Miljöpartiet.

– Pedagogerna i barnomsorgen har viktigare saker att göra än att fylla i vab-intyg. Lärare ska ha mer tid med elever än med papper. Ingen administrativ uppgift i världen kan vara viktigare än samtalet som får en elev att växa till att bli den bästa hon kan vara.

Han anser att det behövs en förbättrad skolpolitik, med ett annat fokus än idag.

– Sverige behöver en skolpolitik som inte styrs av vad som gör en bra rubrik i kvällstidningen, utan hur man bygger en bra skola för morgondagen.

ANNONS