C-profiler: Vi vill inte lämna Alliansen

Publicerad 2011-07-06

Ledande centerpartister slår tillbaka: Vi vill inte lämna Alliansen.

Centerprofilen och förre partisekreteraren Anders Flanking är en av dem:

– Jag har sagt att vi måste skärpa oss, men det innebär inte att vi måste gå ur alliansen.

Svenska Dagbladet skriver i dag att flera ledande centerpartister bryta samarbetet med alliansen.

Inte oroliga

Men enligt uppgifter till Aftonbladet har personer som blivit intervjuade i artikeln hört av sig till partiledningen under morgonen och framför att de visst vill vara kvar i Alliansen.

– Partiledningen är inte orolig över det här, säger en källa.

Anders Flanking, partiets förre partisekreterare, är en av dem som blivit intervjuad.

– Att vi tappat röster delar vi med Kristdemokraterna och Folkpartiet, men jag ser ingen annan utväg än att vi är med i Alliansen, säger han till Aftonbladet.

"Vi måste skärpa oss"

Flanking menar att samarbetet varit lyckat för C på så viss att partiet fått igenom flera av sina frågor i regeringen.

– Sedan att vi hamnat i skuggan är en annan sak och det är inte konstigt för oss mindre partier i samarbetet. Jag har sagt att vi måste skärpa oss, men det innebär inte att vi måste gå ur partiet.

Även Michael Arthursson, C:s partisekreterare, tonar ner det hela och menar att det redan är känt inom partiet att de måste bli en starkare alliansröst - vilket inte är detsamma som att lämna samarbetet.

– Ser man på valanalysen som vi gjort så pekar den på att alliansregeringen varit bra för centern, men att vi har hamnat i en skugga där vi inte haft en tydlig roll, säger han.

Egna unika frågor

Gösta Gustafsson, partidistriktets ordförande i Östergötland, vill att de fyra allianspartierna fortsätter tillsammans – men att varje parti trots det också blir bättre på att lyfta fram sina egna frågor.

– Annars förlorar valet betydelse för väljarna. För oss i Centern kan det handla om att lyfta fram miljöfrågor, för de andra tre partierna något annat, säger han.

På samma sätt resonerar han inför valet 2014. Gärna en allians, men också egna unika frågor.

– Vi ska gå till val som enskilda partier och inte låsa fast oss i ett enda manifest, däremot ska vi vara tydliga med att det vi erbjuder är en borgerlig regering, säger han.