Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kräftskiva – då krisar KD

Publicerad 2011-08-27

FESTLIGHETER PÅ HARPSUND Regeringens årliga kräftskiva gick av stapeln i går. Men det är inte bara glada miner. Göran Hägglund har stora problem med Kristdemokraterna. Samtidigt som partiet brottas med dåliga opinionssiffror får Hägglund kritik av sina egna för att vika ner sig för lätt i allianssamarbetet.

I natt ekade ”Helan går” mellan väggarna på regeringens kräftskiva.

Men Göran Hägglunds kris kan bli en riktig partydödare för alliansen.

För första gången ifrågasätts hela regeringssamarbetet av folk i KD-leden.

Alliansregeringens ministrar firade loss med den årliga kräftskivan på Harpsund.

Huvudsyftet med mötet är att sätta klorna i höstens budget. Men mellan tuggorna i går kväll hade flera av statsråden andra problem att tänka på.

Centern och framför allt Kristdemokraterna har den senaste tiden rasat i opinionen. KD har flera mätningar i rad befunnit sig under fyraprocentspärren. Nu får Göran Hägglund hård kritik från sitt eget parti för att han viker ned sig för lätt i allianssamarbetet.

Centern går före

Förra veckan meddelade Moderaterna att de ställer sig bakom sänkt restaurangmoms i höstens budget. Reformen, som ursprungligen kommer från Centern, går alltså före sänkt skatt för pensionärer som varit KD:s huvudfråga.

Måste bli bråkigare

Beslutet väckte starka känslor i Hägglunds egna led. För några dagar sedan pressades han hårt i ett möte med sin riksdagsgrupp. Ledamöterna gjorde klart att KD-ledaren måste driva på för att partiets två huvudkrav prioriteras: sänkt skatt för pensionärer och att det ska löna sig att gå från socialbidrag till arbete. Om han misslyckas måste han vara mycket tydlig utåt med vad partiet egentligen ville.

Enligt KD-källor som Aftonbladet pratat med måste partiet bli bråkigare. Samtidigt frågar sig vissa för första gången vad man egentligen får ut av allianssamarbetet.

– Vi har av tradition varit för slätkammade och väluppfostrade. Det går inte att Hägglund låter Reinfeldt och kompani få tala om vad som har blivit slutresultatet av förhandlingarna, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD).

Samtidigt kommer krav på att KD måste bli tydligare i alliansen. Det förs bland annat fram av KD-kvinnornas ordförande Maria Fälth som också instämmer i att pensionärsskatten bör sänkas.

”Vore jättetråkigt”

– Vi har varit för otydliga. Men att splittra alliansen är inget alternativ, i alla fall inte än.

Var går den gränsen?

– Vi börjar ju på något sätt öppna ögonen för vad som är priset för det. Jag är en stor alliansanhängare så det vore jättetråkigt, men någonstans måste man ju säga ifrån.

Hägglund ville i går inte svara på några frågor.