Lägre ersättning till sjukskrivna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-20

Samtidigt satsar regeringen på mer pengar till företagshälsovård

Tuffare regler för sjukskrivna med lägre ersättning och hårdare arbetsprövning blir följden av regeringens nya sjukförsäkringsreform.

Samtidigt läggs mer pengar på företagshälsovård.

Sjukskrivna ska snabbare tillbaka till arbetslivet. Det är grundtanken bakom regeringens sjukförsäkringsreform som ingår i höstbudgeten.

Det innebär i praktiken lägre sjukpenning genom att bara 97 i stället för dagens 98,9 procent av inkomsten räknas som grund för ersättning. För den som tjänar 20 000 kr i månaden innebär det att sjukpenningen blir 3 650 kr lägre på ett år. Totalt ska detta ge en besparing på 1,1 miljarder kronor.

Svårare bli förtidspensionär

Regeringen vill få ner antalet personer med förtidspension, det som numera heter sjuk- och aktivitetsersättning. I dag kan en person som varit sjukskriven i ett år prövas för förtidspension med 64 procent av inkomsten kvar. Den tiden vill regeringen utöka med ett halvår och under det halvåret kommer den långtidssjukskrivna få 75 procent av sin tidigare inkomst.

Det ska inte gå att teckna avtal som höjer den nivån, uppger nyhetsbyrån TT. Finns sådana avtal så blir det statliga tillskottet – det vill säga ersättnignen från Försäkringskassan – lägre.

– Det är ett fåtal som har sådana avtal och vi har haft en sådan begränsningsregel tidigare. Vi återgår till ett system som gällde före 1998. Det är rimligt att en självrisk i försäkringen inte kan avtalas bort, sade finansminister Anders Borg vid en presskonferens.

Arbetsprövning inom tre månader

För att snabba på de sjukas återgång till arbetet kommer en sjukskriven att arbetsprövas inom tre månader för att se om personen kan utföra någon form av uppgifter på sitt jobb. Inom sex månader ska den sjukskrivne prövas mot hela arbetsmarknaden. Finns det arbetsuppgifter som den sjukskrivne klarar av, kan hon eller han tvingas byta yrke.

Nationella och enhetliga regler för bedömningar av sjukskrivna ska införas. Bara i undantagsfall ska någon vara sjukskriven längre än ett år.

De nya reglerna ska införas den 1 juli 2008.

Företagshälsovård och rehabilitering

Företagshälsovården ska förbättras och en rehabiliteringsgaranti införas. För det avsätter regeringen 3,4 miljarder under åren 2008-2010.

Så kallade ”nyfriskjobb” ska göra det lättare för sjukskrivna att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Den som anställer en person som på heltid fått sjukersättning eller sjukpension under minst ett år får dra av dubbla arbetsgivaravgifter. Nyfriskjobben införs från årsskiftet.

Förtidspensionärer ska lockas tillbaka till arbetet genom att man under en tid ska kunna få både pension och vanlig lön. På samma sätt kan långtidssjukskrivna få behålla 25 procent av sjukersättningen de första tolv månaderna de jobbar.