Grattis ...

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-27

... Johanne Hildebrandt, 43

Reporter och kolumnist på Aftonbladet, som var med och vann Årets redaktion för projektet ”Världen direkt” på aftonbladet.se.

– Tack, det känns verkligen helt fantastiskt.

Trodde du att ni skulle ta hem det?

– Jag hoppades i alla fall eftersom jag tycker att det är ett fantastiskt projekt. I en värld som är allt mer polariserad är det enormt viktigt att visa att människor är lika runtom i världen.

”Det blir så nära”

Vad var din del i projektet?

– Min del i Irak Direkt var att befinna mig på en amerikansk militärbas och låta en amerikansk soldat chatta med svenska läsare. Urban Hamid träffade vanliga människor som också fick chatta med läsare. Sen bloggade jag och skrev artiklar till tidningen. Sen hade vi Johanna Melén i Moskva som gjorde Ryssland Direkt.

Vad gjorde projektet så bra?

– Det blir så nära när man kan koppla samman människor på det här sättet, att få kontakt med vanliga familjer och skildra deras verklighet.

Och ni var först i världen, varför har ingen tänkt på det tidigare?

– Alla geniala idéer är enkla och ingen har kommit på dem än.

”En smula hopp”

Vad är ditt starkaste minne från Irak?

– Jag har väldigt många starka minnen. De irakiska kvinnorna som förlorat en stor del av sina mänskliga rättigheter, den tröstlösa tillvaron för soldaterna som kan sprängas i bitar när som helst. Men också att det faktiskt finns en smula hopp i Irak nu.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En god natts sömn och fred på jorden.

Aftonbladets
bloggar