Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Fast på Dödens båt – här räddas de av svenska solturister

Publicerad 2012-12-30

Svenska Carolina och Fredrik: "Vi gav dem mat"

Den överfulla båten med burmesiska flyktingar seglade rakt in mot stranden på Langkawi.

Där solade och badade Carolina Vilca, 32, och Fredrik Jansson, 34.

– En dog i vattnet men vi gjorde allt vi kunde för att hjälpa dem, säger Carolina Vilca.

Det svenska paret semestrar i Malaysia sedan i onsdags. De bor på ett hotell med privat strand på ön Langkawi. På samma resort bor flera andra svenskar som reser med charterbolaget Ving.

Runt klockan 13 i dag lokal tid seglade en stor mörk båt in mot sandstranden där turisterna lapade sol och badade.

– Vi och många andra trodde först att det var pirater men vi såg ganska snabbt att det var flyktingar, säger Carolina Vilca på telefon från Langkawi.

Hundratal hoppade i vattnet

Ett hundratal flyktingar hoppade i vattnet och började ta sig mot land. En man hamnade under vattnet, blev påkörd av båten och drunknade strax utanför land.

– Det var små barn ombord också. Den minsta var nog runt fyra år, säger Carolina Vilca.

Hon och hennes pojkvän engagerade sig snabbt i att försöka hjälpa de uttorkade och hungriga flyktingarna som kom från grannlandet Burma.

– De hade varit ombord på båten i tre veckor. Den senaste tiden hade de inte ens haft vatten ombord.

Flyktingarna kom utan packning. Några hade lite extrakläder i en tunn plastpåse men de flesta var helt tomhänta.

När polisen kom till stranden ringades flyktingarna in och skildes från turisterna med ett plastband.

– Jag var en av dem som fick gå in och ge dem lite mat och vatten. De fick kakor och allt möjligt som gick att transportera till stranden. Vi såg till att de fick sitta i skuggan.

Flera svenskar på plats

Flyktingbåten väckte stor uppståndelse och svenskarna upplevde att både turister och lokalbefolkningen försökte hjälpa till så gott det gick.

– Flyktingarna var här i fem timmar sedan kom det två stora lastbilar och skjutsade iväg dem. Vad jag förstod skulle de till fastlandet. De har flytt av en anledning och jag hoppas verkligen att de inte skickas tillbaka, säger Carolina Vilca.

Burmeserna tillhör Rohingyafolket som är en av världens mest förföljda folkgrupper, enligt FN.

Gruppen är officiellt statslös, eftersom Burma inte erkänner dem som en etnisk minoritet utan ser dem som illegala invandrare från Bangladesh. Burmas president Thein Sein har föreslagit att hela folkgruppen ska utvisas ur landet eller sättas i flyktingläger.

– Över 100 000 människor är på flykt. Risken är att de här flyktingarna som kom till Langkawi skickas tillbaka. Det är ingen som vill kännas vid dem, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty International.

Många drunknar på vägen

Oroligheter utbröt i somras mellan rohingyafolket som är muslimer och burmesiska buddister. Sedan dess har tusentals flytt eller försökt fly. Många som ger sig av från Burma i båtar kommer aldrig fram utan drunknar.

Det finns ett kompakt motstånd mot rohingyas i Burma, även bland anhängare till oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi.

– Om hon vågade ta bladet från munnen skulle det betyda mycket. Hon har beklagat våldet som rohingyafolket utsätts för men inte fördömt det, säger Elisabeth Löfgren.