KU bråkade öppet under pressträff

Publicerad 2013-06-04

När konstitutionsutskottet hade sin pressträff hamnade något annat än ärendena i fokus.

Ledamöterna bråkade öppet och Alliansen kritiserade ordförande Peter Eriksson.

– Jag blev överraskad. Jag har aldrig någonsin varit med om det, säger KU-ledamoten Björn von Sydow (S).

Redan i går uppgav flera källor för Aftonbladet att pressträffen med KU skulle bli någonting över det vanliga.

– Det kommer nog bli dålig stämning. Det är rätt tydliga motsättningar. Det är mer partipolitiserat än det har varit på ett antal år, säger en källa med insyn i KU.

KU hade granskat 20 ärenden under det senaste åren och var överens i alla utom två.

Anklagas för spekulationer

I de två ärende där KU var splittrat var det desto mer märkbart. Efter att utskottets ordförande, Peter Eriksson (MP), dragit de mer uppmärksammade ärendena för pressen tog vice ordförande Per Bill (M) vid och han höll inte tillbaka utan gick direkt till angrepp mot Eriksson.

– Tyvärr tycker jag att vi sett mer ostyrkta påståenden och spekulationer än någonsin tidigare. Som ordförande tycker jag att det faller mycket på din lott. Jag tycker att det är du som har bidragit till spekulationerna och lämnar idén om att se till att vara den gode revisorn. Det här blir någon typ av tävling i hur mycket man kan påstå och insinuera, säger Bill.

Splittringen gällde delvis Aftonbladetärendet men framför allt Saudi-affären, som letts av Eriksson.

Friades från Saudi-affären

KU-anmälan om Saudi-affären gällde huruvida regeringen kände till eller var delaktig i bildandet av det hemliga bulvanföretaget SSTI.

KU friade regeringen från alla anklagelser.

– Det är alltså så att vi i KU inte har hittat något som styrker den tesen att det här bulvanföretaget är bildat på order eller delaktighet från ledande företrädare i regeringen, säger Peter Eriksson.

Ändå kritiserades regeringen för att inte ha följt händelserna tillräckligt angeläget sedan man fått reda på vad som försegick.

– Vi tycker att det är väldigt allvarligt att utskottets ordförande Peter Eriksson använder utskottets granskning för att driva en linje och skapa uppmärksamhet kring ett ärende där det uppenbarligen inte finns grund för att kritisera regeringen. Han har ju inledningsvis hoppats att det skulle finnas möjlighet att koppla det här bolaget till regeringen, säger Anders Norlén (M), KU-ledamot.

Eriksson nekar till kritik

Samtliga KU-ledamöter inom Alliansen är starkt kritiska till Peter Erikssons framfart. Han påstås ha en egen agenda och gå förbi utskottet för att själv kommentera innan något beslut tagits.

Även delar av oppositionen blev tagna på sängen i dag av den öppna pajkastningen.

– Jag blev överraskad. Jag har aldrig någonsin varit med om det, säger KU-ledamoten Björn von Sydow (S).

Han känner dock igen att det ibland kan vara bråk inom KU vid känsliga ärenden.

– De är stadsrådsnära och leder till konflikt mellan partier i regeringen och oppositionen, säger von Sydow.

Eriksson tillbakavisar Alliansens kritik.

– Jag ser på det som att man är väldigt irriterad från Moderaterna för att vi har genomfört en skarp och tydlig kritik och kritisk granskning i år. Man har svårt att fixa det. Därför vänder man sig till personangrepp istället.

Om att han syns mycket i media:

– Jag vill bidra till att vi ska vara öppnare och mer offentliga i den här processen.