Stockholm invaderas av spöklarver

Publicerad 2013-06-14

De kallas spökträd. Runtom i Stockholm rapporteras det om växter täckta av vit väv och krälande larver.

– Jag tycker det är skitäckligt, säger Anna Bjureholm, som bor i det särskilt hårt drabbade området Enskede.

Utanför Enskede kyrka har träden tappat sina blad. På håll syns bara den kala stammen och ett tunt vitt hölje. När man går närmare ser man kokongerna och de gulaktiga larverna.

– Jag såg det första trädet för några veckor sedan när jag var ute med hunden. Larverna hade säckat in själva bladen, säger Anna Bjureholm.

I folkmun kallas de alltså spökträd, men det är inget övernaturligt som pågår. Just nu förpuppar sig häggspinnmalarna i tusental. Äggen kläcktes redan i vintras och nu går det sista larvstadiet mot sitt slut.

Kan nå Norrland

När häggarnas blad tar slut söker sig de små insekterna vidare på jakt efter mer mat. Det är förklaringen till att även bilar, cyklar och parkbänkar ibland kan täckas av den vita väven.

– Det finns fantastiska bilder från Europa där de har spunnit in gravstenar. Det ger ett extra spöklikt intryck, säger Åke Lindelöw, fältentomolog på Sveriges lantbruksuniversitet.

Proceduren upprepas varje sommar, men i år verkar det röra sig om ett särskilt stort utbrott i Mälardalen. Djuren finns i hela Sverige och snart kan spökträden dyka upp i norra Sverige.

– Nu har det varit varmt i Norrland. Om det uppträder där kommer det säkert rapporter snart. Det är medialt nära det här, säger Åke Lindelöw.

Inget farligt

Även om det kan se läskigt ut är häggspinnmalarna helt ofarliga. Och de kala häggarna kommer snart att få tillbaka sina gröna blad.

De små fjärilarna som kläcks i början av juli är också harmlösa.

– Det är små vita typiska malfjärilar. De är ganska diskreta och flyger på eftermiddagen vid skymningen, säger Åke Lindelöw.

Om man vill bli kvitt spökträden för gott måste man få bort kokongerna. Då förhindrar man att nya fjärilar kläcks som i sin tur kan lägga nya ägg.

Anna Bjureholm från Enskede tar dock hela saken med ro.

– Jag har hört att man kan använda kemikalier, men eftersom det går över så kommer inte jag att göra någonting.

ANNONS