Talibaner skrattar åt Petraeus sexskandal

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2012-11-15

"Vilken skitstövel - han borde skjutas"

Hjälte i Irak och AfghanistanDavid Petraeus hade en lång och framgångsrik karriär inom militären, där han bland annat varit högsta ansvarig för krigen i Irak och Afghanistan. Förra året fick han prestigejobbet som chef för CIA – en post han nu tvingas lämna.

Mitt under intervjun brister den annars så bistre talibanledaren ut i ett gapskratt.

Föremålet för han glädje eller snarare skadeglädje, är den amerikanska CIA-chefen David Petraeus som avgått efter en otrohetsaffär med en 20 år yngre kvinna.

– Vilken skitstövel, frustar talibanledaren. Men alla amerikaner är likadana. Det här är inget nytt.

Talibanen intervjuades av nyhetsbyrån AFP under förutsättning att hans namn inte avslöjades.

Piskade otrogna

När talibanerna styrde Afghanistan under fem år i slutet av 90-talet var äktenskapsbrott en allvarlig företeelse. Förövarna piskades offentligt på Kabuls stora fotbollsarena. Företrädesvis kvinnor.

Inställningen bland talibanerna är fortfarande densamma.

– Ur vår synpunkt borde Petraeus skjutas av fruns släktingar, säger talibanledaren till AFP.

I USA går det inte fullt så dramatiskt till. Där räcker det med att han avgått från sin post som CIA-chef och dessutom bett om ursäkt för sitt beteende.

Styrde Natos trupper

Petraeus är en välkänd figur för talibanerna. Under ett år 2010-2011 var han befälhavare för Natos trupper i Afghanistan. Under hans tid ändrade amerikanerna strategi från att försöka döda så många talibaner som möjligt till att försöka vinna den afghanska befolkningens hjärtan. Delade meningar råder om hur väl han lyckades.

Även den nuvarande chefen för de utländska trupperna i Afghanistan, general John Allen, är inblandad i skandalen kring Petraeus avgång. Han har skrivit över 30 000 e-mejl till den kvinna som utlöste skandalen. Mejl som nu granskas av de amerikanska säkerhetstjänsterna.

Talibanledaren är inte förvånad.

– Det är normalt för västerlänningar att uppträda så här. De lever i sexliberala samhällen där ingen bryr sig så vad förväntar du dig?