Ny toppgeneral indragen i sex-skandalen i USA

Uppdaterad 2012-11-15 | Publicerad 2012-11-13

John Allen.

Sexskandalen i Pentagon växer.

Nu undersöks generalen John Allen för att ha haft "olämpliga kontakter" med den kvinna i Florida som utlöste hela skandalen.

Försvarsminister Leon Panetta har låtit inleda en undersökning av hela affären.

30 000 e-mejl

Bland det som undersöks finns 30 000 sidor e-mails mellan John Allen, som efterträdde huvudpersonen David Petreaus som befälhavare för trupperna i Afghanistan, och Jill Kelly. Kelly är den kvinna som vände sig till FBI sedan hon fått vad hon ansåg var hotfulla e-mails från Paula Broadwell, kvinnan som hade en sexuell affär med CIA-chefen Petraeus.

Penatgon vill inte säga något om innehållet i de 30 000 sidorna e-mejls mellan Allen och Kelly men kallar dem "olämpliga kommunikationer".

Sexmejl

Eftersom Allen inte valt att avgå och inte heller sparkas från sin post är det troligt att det handlar om mejl med personligt eller sexuellt innehåll snarare än avslöjanden av militära hemligheter. Pentagon vill inte säga om Allen och Kelly haft ett förhållande eller om Petraeus nämns i Allens och Kellys e-mail.

Allen själv hävdar att han inte gjort något olämpligt. Försvarsministern har dock i samråd med president Obama lagt hans befodrar till befälhavare för Nato-trupperna i Europa på is tillsvidare.  Allen skulle ha tillträtt tjänsten i början av nästa år.

Avgångne CIA-chefen är dock fortfarande huvudperson i skandalen.

Det var när FBI undersökte de hotfulla e-mail som Jill Kelly sa sig ha fått som kopplingen till honom upptäcktes. Paula Broadwell, som också har ett militärt förflutet, tog kontakt med Petraeus för att skriva en biografi om honom. Under arbetet inledde de två en relation. Det ska ha skett två månader efter att Petraeus tillträdde som CIA-chef i september 2011. Affären pågick i fyra månader.

Husundersökning

Broadwell fick under denna period indikationer på att hon slogs om Petreaus gunst med en annan kvinna, Jill Kelly. Familjen Kelly har länge varit vänner med familjen Petreaus.

Broadwell skickade anonyma e-mail som Kelly uppfattade som hotfulla och därför kontaktade FBI. Mejlen spårades till Broadwell.

När Petraeus insåg att hans utomäktenskapliga affär avslöjats avgick han snabbt från sin post. Men fortfarande är det mycket i affären som är oklart.

FBI gjorde i går en husundersökning hos Broadwell - med hennes goda minne - och tog med sig en mängd dokumentation för att utröna om USA:s säkerhetsintressen på något sätt satts på spel.