”Vi har sprängt och säkrat av”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-07

Expert: Åk inte utanför de pistade områdena

Snöstorm i Åre igår torsdag.

I Kittelfjäll började man spränga hängdrivor redan natten till idag.

Samma sak i Åre.

– Det har varit lite läskigt. Men nu är allt säkrat och det har varit fantastiskt i backen idag, säger Jan Forsgren i Kittelfjäll.

I Kittelfjäll har man sammanlagt 34 offpistbackar.

Området pekas just nu ut som ett av de lavinfarligaste i landet med en fyra på lavinskalan, vilket innebär mycket stor risk för spontana laviner.

Sprängt drivor

– Natten till idag har vi sprängt och säkrat av. Vi har sprängt hängdrivor och gått igenom allting nu, säger Jan Forsgren, driftansvarig vid liftarna i Kittelfjäll.

– Gud har hjälpt oss med lite blåst också. Så om det inte händer något i natt så är vi nere på en trea i morgon.

I Kittelfjäll har det inte varit någon större fara i de markerade backarna.

– Men det finns transportsträckor som kunnat vara farliga. Och det är offpistbackarna som vi säkrat nu. Det har blåst och snöat i två dar och då har det varit lite läskigt, men det är löst nu.

Enormt med snö i Åre

I Åre har det kommit enormt mycket snö de senaste två veckorna. Just nu pågår dessutom Världscupen i puckelpist, det är sportlov i Norrlandslänen och backarna är fulla av folk.

– Vi har skjutit av ostsluttningarna med dynamit för att säkra upp dem. Och de områden vi preparerar är säkra. Idag har alla backarna varit öppna på eftermiddagen, säger Anders Aspholm, driftchef vid Skistar i Åre.

– Vi försöker informera folk och berättar att vi har en fyra och var det är farligt. Och folk respekterar det ganska bra.

Avspärrat

Fyran ligger kvar i Åre och ansvariga har valt att spärra av ett område man bedömer som riskabelt.

– När det är en fyra ska man hålla sig i preparerade pister eller nerfarter som inte ligger i riskområdet. Men vi gräver schakt varje morgon, ibland fler gånger per dag, och provbelastar snön. Vi bedömer att fyran går ner ganska snart.