Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Populärkultur slår ut terrorister

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-10

Ny svensk studie: Indonesiens framgångsrika kamp mot terrorismen beror på pop

Islamistiska terroristgrupper får det allt svårare att värva nya medlemmar.

Anledningen stavas populärkultur.

Det visar en ny svensk studie.

Kampen mot de extremistiska terroristorganisationerna har pågått i många år. Men hårdare lagar och våld tycks inte vara lösningen.

Världens största muslimska nation, Indonesien, har hittat en annan väg. Genom sociala medier och populärkultur har man lyckats försvaga landets terroristorganisationer, bland annat al-Qaida-gruppen Jemaah Islamiyah.

Den slutsaten dras i en internationellt uppmärksammad studie gjord på Förvarshögskolan.

Kärlekens armé

– Populärkulturen är extremt viktig. Den har stor genomslagkraft och förmedlar budskapet om tolerans, säger Magnus Ranstrop, professor på Försvarshögskolan och en av dem som lett studien, till AP.

Studien påpekar bland annat att den indonesiska popstjärnan Ahmad Dhani framgångar ligger bakom . Med sin sång Laskar Cinta, Kärlekens armé, har han fått flera människor att ta avstånd från terrorismen.

Även debatter och kampanjer på internet och i tv har haft framgångar i kampen mot terrorism.

Pop gillas inte av alla

Men tron på populärkultur som lösning delas inte av alla.

Sydney Jones, rådgivare på Crisis Group International, säger till AP att succén i kampen mot terrorism i Indonesien snarare beror på att landets polis har tagit i med hårdhandskarna och att allt fler extremister ställs inför rätta.

– Platser med starkast stöd för terrorister är ställen som drabbats av krig eller har ockuperats av en främmande makt eller en muslimsk minoritet. Indonesien passar inte in i någon av dessa kategorier, säger hon.