Mona, fixar du spurten?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

S måste trotsa historia och valvind

Titta, Mona.

Du måste slå tidernas spurtrekord för att kunna vinna.

– Men historiskt finns det inga exempel på att osäkra ramlat entydigt åt någotdera hållet, säger Sören Holmberg.

I United Minds nya väljarbarometer får Socialdemokraterna fortfarande under 27 procent. Och alliansens ledning håller i sig, med 49,8 procent mot de rödgrönas 41,9 procent. Ledningen är nästan åtta procentenheter.

Statsvetaren Sören Holmberg, professor vid Göteborgs universitet, vill inte räkna ut de rödgröna. Men deras chanser är små:

– Det block som har lett i opinionsmätningarna i augusti har vunnit valet 13 gånger av 13 sedan 1968. I år var alliansen

i ledning i augusti och leder nu ännu mer. Men valet avgörs inte förrän på söndag och rörligheten i valmanskåren har ökat. 2006 var det 13 procent som bestämde sig på valdagen, säger Holmberg.

Två tredjedelar kvinnor

I årets val har hittills 979 263 svenskar förtidsröstat. Totalt är 7,1 miljoner svenskar röst-berättigade. 640 000 av dem har fortfarande inte bestämt sig, visar Uniteds Minds beräkning.

– Bland de som inte har bestämt sig är två tredjedelar kvinnor. Det borde gynna de rödgröna, eftersom de har ett starkt stöd bland kvinnor, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

”S uselt spurtparti”

Men de osäkra väljarna brukar fördela sig på partierna ungefär på samma sätt som de säkra när de väl bestämt sig, enligt statsvetarna. Dessutom har Socialdemokraterna ofta problem i valrörelsernas slutskede:

– Socialdemokraterna är Sveriges sämsta spurtparti, säger statsvetaren Mikael Gilljam.

Aftonbladet har jämfört partiernas Sifo-siffror i sista undersökningen före valet med valresultatet sedan 1979. Här är de tre största uppryckningarna de sista dagarna före valet:

1985. Folkpartiet spurtar med 3,5 procent från Sifo-mätningen några dagar före valet och får 14,2 procent i riksdagsvalet. Orsak: nye partiledaren Bengt Westerbergs popularitet.

2002. Socialdemokraterna ökar 2,8 procent och landar på 39,9 procent. Orsak: valstugeskandalen som framför allt drabbar Moderaterna, när valarbetare gör rasistiska uttalanden framför dold kamera.

1998. Vänsterpartiet går upp 2 procent och hamnar på 12,0 procent. Orsak: partiledaren Gudrun Schyman lanserade kvinnofrågorna på bred front.

Norsk skräll 2009

I utländska val finns flera exempel på att opinionsmätningar pekat tydligt i en riktning men att valresultatet blivit ett annat, senast i det norska valet 2009 och i Spanien 2004. Men väldigt lite talar för att de rödgröna skulle hämta in alliansens försprång i årets svenska riksdagsval:

– Stora uppgångar sista veckan brukar ofta ske på bekostnad av andra partier i samma block, säger statsvetaren Mikael Gilljam.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln