Han hålls vid liv av maskinen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-21

Här förs 22-åringen akut till expertkliniken

Läget för den smittade 22-åringen blir allt mer kritiskt.

Nu hålls han vid liv genom en konstgjord lunga.

– Vi håller tummarna för honom allihop, säger kollegan.

att 22-åringen fått en svår lunginflammation. Nu hålls han vid liv med en konstgjord lunga. Blodet förs ut från kroppen, syresätts och förs tillbaka så att hans riktiga lungor kan vila. ## Foto: LASSE ALLARDMaskinlunga

Specialistläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna förberedde sig i går för att ta emot den mycket svårt sjuke 22-åringen.

– Vi anser inte att han är smittsam längre, så vi vidtar inga åtgärder för att skydda oss eller någon annan, säger Kenneth Palmér, sektionschef vid ECMO-enheten.

Den 22-årige mannen från Norrköping är det hittills allvarligaste fallet av svininfluensa i Sverige. I två veckor har han vårdats på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Svårt med angningen

Tillståndet är livshotande och respiratorn kan inte längre hjälpa honom sedan han ådragit sig en svår lunginflammation och fått allt jobbigare med andningen.

Nu står allt hopp till ECMO-behandlingen, specialistvård som bara kan ges vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Slipper andas

22-åringens blod pumpas ut till en konstgjord lunga via en slang som är inopererad i en ven på hans hals. Syre tillförs till blodet som pumpas in tillbaka i kroppen igen via en slang i ljumsken.

– I respiratorn var han själv tvungen att använda lungorna. Genom att vi tar ut blodet i stället och syresätter det kan lungorna vila och infektionen läka ut, säger Kenneth Palmér.

På 22-åringens arbetsplats är kollegorna oroliga för sin arbetskamrat.

– Vi beklagar och tycker det är hemskt tråkigt. Det är bara att hoppas att han kommer klara det här. Tankarna går till hans anhöriga, säger 22-åringens chef.

80 patienter vårdas i hjärt- och lungmaskinen årligen. De flesta med svåra infektioner. 75 procent av dem överlever.

– Jag ser inget hinder till att den här killen skulle tillfriskna, säger Kenneth Palmér.

Hur länge han ska vara kopplad till maskinen beror på hur lång tid det tar för infektionen att läka ut. Allt från tio dagar upp till två månader.

Om 22-åringen inte blivit frisk på den tiden är en lungtransplantation den enda utvägen.

Smittades av en vän

Han fick troligen svininfluensan av en nära bekant som själv smittades av viruset efter en semesterresa i Sydeuropa. Det är oklart varför just 22-åringen har drabbats så hårt.

– Vi vet från insjuknandesiffror från övriga världen att 3-5 promille får komplikationer, resten tillfrisknar snabbt. Av dem som får komplikationer är det viss dödlighet, säger Christer Liedgren, chefsläkare på Vrinnevi-sjukhuset, till TT.

ANNONS