Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Spärrades in då hans pass stals

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-13

Svenske Sahbi fängslad i Pakistan – får ingen hjälp

Svensken Sahbi Zalouti, 36, sitter frihetsberövad i Pakistan sedan augusti.

Han har suttit av sitt tio dagar långa fängelsestraff men släpps inte fri.

– I morgon ska du få åka hem, säger de varje dag, men jag väntar och väntar, säger han till Aftonbladet från fängelset.

Sahbi Zalouti, från Stockholm, greps i Baluchistan-provinsen i Pakistan i början av augusti och fördes till fängelset i staden Quetta.

Han reste runt för att träffa andra muslimer och sprida information om islam.

På resan blev hans ryggsäck stulen med id-handlingar, visum och pass.

– Brottsrubriceringen är illegal inresa. Han blev dömd den 29 augusti och fick böter som kunde omvandlas till tio dagars fängelse, säger Boris Vasic på UD:s pressavdelning.

Släpps inte

Sahbi Zalouti kontaktade några vänner i Sverige när han förstod att han inte skulle bli frisläppt. Nu vet han inte hur länge han ska behöva sitta kvar utan att någon ingriper.

– Jag sover direkt på betonggolvet. Det enda jag har är min trasiga sovsäck som jag värmer mig med även på dagarna. På nätterna kan det bli nedåt två grader och jag har inget att värma mig med.

Avråder från resor

Enligt UD har utvisningen dragit ut på tiden på grund av överföringen från provinsmyndigheten i Baluchistan till huvudstaden Islamabad och de federala myndigheterna.

– Vi avråder från resor till den här regionen, bland annat för att vi inte har någon representation där, säger Kent Öberg, vid UD:s presstjänst.

UD säger sig ha kontinuerlig kontakt med myndigheterna i Pakistan. Sahbi Zalouti ska också ha fått besök från den franska honorärkonsuln på plats.

– Jag har inte fått besök av någon. Jag har pratat med chefer här på fängelset som säger att de bara väntar på att höra ifrån svenska ambassaden, säger Zalouti på telefon.

Kan utvisas

Vänner till honom har varit i kontakt med svenska ambassaden som har försökt på alla nivåer att få Zalouti utvisad till Sverige, enligt ambassadören i Islamabad.

UD kan inte kommentera hur pakistanska myndigheter har bemött påtryckningarna.