Rodman var ett lockbete – för att filma

Uppdaterad 2014-05-02 | Publicerad 2014-05-01

Delen med de "bortglömda" barnen är cirka 4 minuter in i inslaget

Skandalstjärnan Dennis Rodman är den mest kände amerikanen som fått träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Nu avslöjar Rodmans uppdragsgivare att ex-basketspelaren var ett lockbete - för att komma nära diktatorn.

Det amerikanska medie­bolaget Vice är sedan några år tillbaka bann­lysta från Nordkorea efter att de gjort tre kritiska dokumentärer om landet.

För att lyckas ta sig in igen och göra en ny dokumentär om dess unge mystiske diktator Kim Jong-Un var de därför tvungna att lura Nord­koreas ledning.

Det lyckades de med förra våren.

Mediebolagets grundare Shane Smith visste att diktatorn är en basketälskare och att hans favorit lag är Chicago Bulls.

Blev välkomna igen

Därför beslöt sig Vice för att fråga regimen i Nordkorea om några av landets bästa basketspelare ville ställa upp på en välgörenhetsmatch, samtidigt som allting filmades.

– Om de sa ja skulle vi skicka tre spelare från laget Harlem Globe­trotters och en livs levande Chicago Bulls- legendar vid namn Dennis Rodman, säger Shane Smith i Vice dokumentär om händelsen, som sändes på HBO och som Aftonbladet fått ta del av.

Kim Jong-Un och hans ledning svalde betet - Vice blev återigen välkomna in i landet.

Reportern Ryan Duffy tog med sig kameramän och basketspelare och tillsammans med Dennis Rodman fick de en exklusiv inblick i Nordkorea under en flera dagar lång resa.

Träffade grupp med skolbarn

Vid ett tillfället lyckas gruppen stoppa den buss de åker runt och går av vid en basketplan där en stor grupp barn leker. Basketstjärnorna börjar leka med barnen som blir uppenbart överlyckliga.

– Det är fantastiskt, säger Vicereportern Ryan Duffy in i kameran.

Du ser mötet med de Nordkoreanska barnen drygt 4 minuter in i tv-inslaget.

Privat middag

Hela vistelsen avslutades med att matchen mellan Harlem Globetrotters och flera av Nordkoreas basketspelare spelades inför en fullsatt arena. När diktatorn dök upp arenan började publiken jubla vilt och många började gråta. Samtidigt skrek de "Lev 10 000 år" som en hyllning till Den Store Ledaren som han kallas i landet.

Dennis Rodman satt tillsammans med Kim Jong-Un på läktaren och tittade på. Efter tillställningen bjöds laget och reportern Ryan Duffy in till en privat middag med diktatorn och hans närmaste krets.

–Vi drack mycket sprit. Dennis Rodman gick upp på scen och sjöng ”My way” och Kim Jong-Un höll ett tal där han förklarade att han hoppades att Nordkorea och USA ska kunna ha en bättre kontakt i framtiden, säger Ryan Duffy i dokumentären.