Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

"Ingen misstänkte honom"

Publicerad 2013-10-09

Polisen förbluffad över våldtäktsmannens dubbelliv

49-åringen hade ett bra jobb, gott om vänner och var respekterad.

Men samtidigt misstänks han ha våldtagit och sålt flera kvinnor runt om i Stockholm.

– Ingen i hans närhet har misstänkt honom, säger inspektör Anna Kullenberg på Stockholmspolisen.

Den 49-årige man som nu åtalas för flera fall av våldtäkt och koppleri höll sig länge undan polisen genom att leva ett till synes normalt liv. När han till slut greps i januari 2013 var han på väg till jobbet – precis som vilken dag som helst. Men i hans ryggsäck fanns ett rep, flera sexleksaker och en svart ögonmask.

– Han är en i övrigt skötsam person. Han har ett nätverk av vänner som han har haft under lång tid, han har familj och ett jobb där han är väldigt omtyckt, säger inspektör Anna Kullenberg som arbetar med fallet.

För att undgå upptäckt har mannen bland annat använt sig av olika alias när han tagit kontakt med kvinnor på internet. Dessutom har han haft tillgång till minst tio olika mobiltelefoner.

– Han har haft en helt normal tillvaro parallellt. Ingen i närheten har misstänkt honom, fortsätter Anna Kullenberg.

Föll på eget grepp

Men till slut föll mannen på sitt eget grepp. I flera fall av de våldtäkter mannen nu åtalas för har han haft samma tillvägagångssätt: han har sökt upp kvinnorna, antingen som modellfotograf eller som sexköpare och sedan utsatt kvinnorna för förnedrande våldtäkter. Mannen ska bland annat ha piskat och urinerat på flera av kvinnorna. När en kvinna anmälde en våldtäkt 2011 började polisen nysta i härvan och kunde se att det fanns flera fall som liknade varandra.

– Jag är ingen psykolog men det är tydligt att han är en sexualsadist som tar ut det på andra människor, säger åklagare Silvia Ingolfsdottir.

Finns stort mörkertal

Mannen åtalas för elva fall av grovt koppleri och sex stycken våldtäkter men både åklagare och polis är övertygade om att mörkertalet är stort.

– Han har kontaktat flera än de här tjejerna. Utifrån det material som jag har sett är jag säker på att det finns fler där ute. Men vad som har hänt i de fallen vet jag inte, säger Silvia Ingolfsdottir.

Har gått i terapi

49-åringen dömdes till skyddstillsyn redan 2007 efter att ha utnyttjat en då 16-årig flicka sexuellt. En del i skyddstillsynen bestod i att mannen skulle gå i behandling för sina sexual- och relationsproblem. I ett yttrande från Kriminalvården skriver 49-åringens psykoterapeut att "samtalen fungerar bra och att mannen gör bra ifrån sig."

– Ja, den terapin har ju bevisligen inte gett någon effekt, säger Silvia Ingolfsdottir.