Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så genomförde han massakern

Publicerad 2013-09-17

Washington/Stockholm. Aaron Alexis, 34, gick in i byggnad 197 på marinbasen i Washington DC beväpnad med ett hagelgevär.

Övervakningsbilder visar hur han skjuter ihjäl en väktare, tar hans vapen och mördar totalt tolv människor innan han dödas av FBI.

– Han sa inte ett ord, han bara lyfte sitt vapen och sköt, säger vittnet Todd Brundidge.

Aftonbladets Carina Bergfeldt och Andreas Bardell på plats i Washington vid Navy Yard.

Den blonda kvinnan gråter hysteriskt när hennes man och väninna båda omfamnar henne hårt. De står på parkeringsplatsen bara några meter från kvinnans arbetsplats, marinhögkvarteret Washington Navy Yard i Washington DC. Hennes passerbricka hänger om halsen på henne. Hon orkar inte prata, utan vinkar bara hejdå när hon sätter sig i en bil, fortfarande med mannens arm runt sig.

Liksom ett stort antal av sina 3000 kollegor har hon precis överlevt en masskjutning i hjärtat av Washington, bara en kort promenad från Vita Huset.

Klockan 08.20, lokal tid, på måndagen larmades det om skottlossning från marinhögkvarteret Washington Navy Yard i Washington DC.

Fångades av kamera

Övervakningsbilder visar hur 34-årige Aaron Alexis, tidigare reservofficer i marinen, beväpnad med ett hagelgevär gick in i byggnad 197. Massakern började när han sköt en väktare i huset i huvudet, enligt NBC Washington.

Alexis beväpnade sig sedan med väktarens 9 millimeters pistol och ett magasin med ammunition.

Medan Aaron Alexis rörde sig genom byggnaden där 3 000 marinanställda arbetar varje dag verkade han välja ut vilka som skulle dö, enligt NBC Washington.

På tredje och fjärde våningen gick brandlarmet under skottlossningen och människor började fly ut.

”Fruktansvärd tragedi”

Rakt mot Aaron Alexis som nu beväpnat sig ytterligare ett vapen – ett automatvapen av modellen AR-15.

– Han sa inte ett ord, han bara lyfte vapnet och sköt, säger vittnet Todd Brundidge till CNN.

Mark Vandrott, program manager för DDG51 Missile destroyer, satt var på sitt kontor  på tredje våningen när skottlossningen bröt ut.

– Först hörde vi bara ett konstigt ljud, men efter ett tag förstod vi att det var skottlossning, säger han till Aftonbladet.

– Vi hörde hur skotten kom närmare och närmare, till sist var de jättenära. Vi insåg inte hur nära förrän vi såg att det var kulhål inne i konferensrummet.

Han berättar att ingen av hans 60 medarbetare skadades.

– Dessvärre kände jag en annan person som dödades. Det är en fruktansvärd tragedi, säger Mark Vandrott.

Alla tolv offer var civilanställda på marinbasen.

Tidigt i morse offentliggjorde polisen namnen på sju av dödsoffren vid massakern. Den yngsta namngivna blev 46 år gammal – den äldste 73.

Ytterligare 14 människor skadades vid dådet. En av dem en Washingtonpolis som sköts i benet under insatsen innan FBI:s specialenhet som används vid gisslansituationer sköt ihjäl Aaron Alexis.

”Ska inte kunna hända”

I flera timmar efter massakern stängdes stora delar av Washington DC ner. Bland annat senaten, flera skolor och kommunikationer.

Polisen sökte först efter ytterligare två misstänkta gärningsmän och på marinbasens område satt boende och anställda instängda av rädsla för ytterligare skjutningar.

Polisen tror att 34-åringen tagit sig in genom att använda en försvarsanställds id-kort. I nuläget är det oklart hur han kommit över identitetshandlingen och om, eller hur, mannen det tillhörde är inblandad.

FBI-agenter var under hela gårdagen på plats i den mannens hem, rapporterar ABC News.

– Det här ska inte kunna hända. Det är en säker byggnad. Det finns beväpnade vakter. Det här ska inte kunna hända. Man behöver passerbricka, id-kort, det här är ett försvarshögkvarter, säger Mark Vandrott.

IT-jätten Hewlett Packard meddelade att Alexis arbetade för ett IT-företag som kontrakterats av HP att utföra uppgraderingar av nätverk åt marinen och marinkåren, skriver TT.

Företagets vd Thomas Hoshko säger att Aaron Alexis genomgick en grundlig bakgrundskontroll så sent som i juli.

– Det framkom inget i dessa kontroller, säger Thomas Hoshko till Washington Post.

– Ingen hade kunnat göra något för att stoppa det här utom Aaron Alexis. Kanske slog det bara slint för honom, jag vet inte.

Sent i natt lämnade hundratals marinanställda området i bussar. Samtidigt meddelade myndigheterna att basen i dag kommer att hållas stängd.

Skjutningen i Washington – Google My
Maps