Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Spricka i Labour ger nytt drama kring brexit

Uppdaterad 2019-02-19 | Publicerad 2019-02-18

Sju ledamöter i oppositionspartiet Labour, däribland Chuka Umunna (i talarstolen) hoppar av och bildar en egen partigrupp i det brittiska underhuset.

Mitt i ett allt osäkrare brexitläge skakas oppositionspartiet Labour av tunga avhopp.

Storbritanniens regering försöker samtidigt hitta juridiska finesser för att övertyga parlamentet om ett ja till utträdelseavtalet med EU.

Raka ord och inga visor framförs av sju rejält missbelåtna tidigare Labour-parlamentariker på en presskonferens i London på måndagen.

– Jag mår illa av att partiet nu är ett rasistiskt och antisemitiskt parti. Jag är rasande över att Labourledningen underlättar brexit, säger Mike Gapes, som varit medlem i partiet sedan slutet av 1960-talet.

– Vi uppmanar andra som delar våra politiska värderingar att ansluta sig till oss, säger Chuka Umunna, som varit en de Labourledamöter som hårdast kampanjat för en ny folkomröstning och att Storbritannien ska stanna i EU.

Antisemitism

Utöver oenigheten om brexit har Labour den senaste tiden skakats hårt av diskussioner om utbredd antisemitism. Judiska parlamentsledamoten Luciana Berger har länge påtalat problemet – vilket i sin tur anses ha bidragit till att hon hotats med en förtroendeomröstning i sin lokalavdelning.

Nu är hon en av avhopparna.

– Nu lämnar jag bakom mig en kultur av mobbning och hot. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med kollegor som respekterar varandra, säger Berger enligt tidningen The Guardian.

Samtal i Bryssel

Sprickan inom Labour skapar ytterligare fragmentisering av det brittiska parlamentet i ett läge när oenigheten redan är enorm kring framför allt brexit.

Även premiärminister Theresa May är internt pressad. Enligt The Guardian har fyra av hennes ministrar, med arbetsmarknadsminister Amber Rudd i spetsen, i ett möte med May på måndagen krävt att hon slutar använda sig av ett utträde utan avtal med EU som förhandlingsbricka.

Mays brexitminister Stephen Barclay och justitiekansler Geoffrey Cox har under tiden träffat EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

"Positivt möte", lyder Barclays omdöme efteråt, enligt Reuters, då han också meddelar att herrarna ska mötas igen under veckan.

Även May själv kommer till Bryssel för att på onsdag träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Honda lägger ner?

Även ekonomiskt råder stor ovisshet kring brexit. Till råga på allt väntas dessutom den japanska biltillverkaren Honda på tisdagen meddela att man år 2022 lägger ner sin fabrik i Swindon i sydvästra England med över 3 000 anställda.

– Det är inte brexitrelaterat, utan kopplat till den globala utvecklingen. De försöker samla sin produktion till Japan, säger lokale parlamentsledamoten Justin Tomlinson till Reuters.