Kungens farbror förd till sista vilan

Publicerad 2012-05-15

Glädje och sorg inom loppet av en vecka för kungafamiljen

I dag fördes kungens farbror greve Carl Johan Bernadotte till sin sista vila.

Efter en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan, kördes kistan med hans kvarlevor mot Haga begravningsplats.

Hela kungafamiljen närvarade.

– Han var ju den sista av sin generation och det har lärt våra barn att förstå och få en brygga till hans historia och till den ­generationen. Det har varit väldigt ­värdefullt för oss, har kungen tidigare sagt till Aftonbladet om sin farbror.

Det var en svartklädd prinsessan Madeleine som hade rest från USA till Sverige för att kunna delta vid den privata minnesgudstjänsten som inleddes klockan tolv idag och pågick i cirka 45 minuter.

Stod familjen nära

Endast den närmaste kretsen var inbjuden att delta, däribland danska drottningen Margrethe och hennes systrar, drottning Anne-Marie av Grekland och prinsessan Benedikte som är döttrar till drottning Ingrid, Carl Johan Bernadottes äldre syster.

Kungafamiljen såg tagna ut av den sorgtyngda stunden. De har tillbringat mycket tid tillsammans med greve Carl Johan Bernadotte som stod hela familjen nära.

– Han har varit med vid flera olika familjetillställningar de senare åren och var en väldigt god vän till familjen. Vi har haft det väldigt trevligt de senare åren när han berättat om sin generation, har kungen tidigare sagt till Aftonbladet.

Glädje och sorg

När gudstjänsten var över, spärrades delar av Stockholms innerstad av när begravningståget med greve Carl Johan Bernadottes kista i långsam takt fördes i kortege från Slottskyrkan till Haga begravningsplats.

För kungafamiljen har den senaste tiden präglats av både glädjande och sorgliga nyheter. Carl Johan Bernadotte avled den 5 maj på Ängelholms lasarett.

Men redan i nästa vecka kan de se fram emot en glädjens tid när familjens nytillskott, prinsessan Estelle, döps i samma kyrka där de i dag sa farväl till en kär släkting och vän.

ANNONS