Östros: "Rosengren skämtade inte"

Publicerad 2011-12-02

Björn Rosengren säger att han "skämtade" när han sa att Juholt måste gå.

Det tillbakavisas av partikamraten Thomas Östros.

– Vi har försökt övertyga Rosengren om att en partiledare väljs på lång sikt – men misslyckats, säger han.

- Thomas Östros

Förre näringsminister Björn Rosengren bjöd tidigare i veckan Thomas Östros och Sven-Erik Österberg på middag.

Försökt övertyga Rosengren

Expressen avslöjade att Björn Rosengren, ovetandes om att han fastnade på ljudband, berättade för två journaliststudenter om vad man kommit fram till:

– Juholt måste ju gå, sa han, rapporterar Expressen.

Efteråt förklarar han sig för Aftonbladet:

– Det var ett skämt. Man hör ju också att jag skrattar på bandet, säger Björn Rosengren.

Men det är en förklaring som inte går hem hos Thomas Östros. När Aftonbladet möter honom utanför Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen säger han:

– Jag och Sven-Erik Österberg har ägnat viss energi åt att övertyga Rosengren om att en socialdemokratisk partiordförande väljer man på lång sikt, att det inte är så att man lättvindigt byter ordförande. Men vi har verkligen misslyckats med att övertyga honom om detta.

"Han har charm"

– Björn Rosengren har en fantastisk förmåga att röra till det, men han har en sådan charm att det är svårt att blir arg på honom.

Hur är ditt förtroende för Håkan Juholt?

– Jag är lite gammaldags. Man väljer partiordförande på kongressen. Därmed är beslutet fattat. Det är våra institutioner, partistyrelse och VU (verkställande utskottet, reds anm), som kan göra bedömningar om annat, säger Thomas Östros.

– Något annat finns inte. Jag har ju inte den positionen längre att jag behöver göra några dagsnoteringar på förtroendet.

– Partiet väljer sin ledare på tio års sikt. Om Socialdemokraterna ska bedöma förtroende vecka från vecka så faller man som parti. Vi är ett stabilt parti som fattar beslut på lång sikt.

ANNONS