Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Första fallen av viruset blåtunga på 15 år

Hanna Rasmusson/TT

Uppdaterad 18.34 | Publicerad 12.29

Blåtunga kan drabba nötkreatur. Arkivbild.

Två fall av blåtunga har konstaterats i Sverige – de första på 15 år. Det gäller en mjölkko i Bohuslän och ett nötkreatur i Halland, meddelar Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

”Den drabbade besättningen beläggs nu med flyttrestriktioner under en kort period då vi utreder utbrottets omfattning”, säger Kristina Mieziewska, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande på fredagsförmiddagen då man konstaterat smitta hos en ko i Uddevalla kommun.

Några timmar senare meddelar SVA att ytterligare ett fall har konstaterats, den här gången hos ett nötkreatur i Halland.

SVA säger att fallen inte kommit som någon överraskning då man nyligen haft fall både i Danmark och Norge. Man väntar sig även fler fall i Sverige, men påpekar att det oftast drabbar enstaka djur.

Blåtunga kan inte smitta människor. Virussjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter. Viruset smittar inte mellan djur utan via en insekt. Symptomen kan vara lindriga men också leda till allvarlig sjukdom och död.

I dag finns det inte krav på att djur ska vaccineras i Europa, till skillnad från under det stora utbrottet 2008. Numera är det frivilligt för EU-länderna att bekämpa sjukdomen.

Baserat på den aktuella situationen kommer inte sjukdomen att bekämpas nationellt i Sverige.

”Blåtunga smittar inte mellan djur utan via svidknott. Detta gör att det är svårt att skydda sina djur men man har sett att installning av djuren kan minska knottangreppen och på så sätt förhindra smittspridning och sjukdom”, säger Erika Chenais, statsveterinär vid SVA, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln