Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Inga Gazapatienter till Sverige – trots begäran

TT

Publicerad 2024-07-27

SAS i Norge har Medevacplan som står redo att transportera skaadade från Gaza. Arkivbild.

Sverige har inga planer på att ta emot och vårda patienter från Gaza, trots att EU-kommissionen kontaktat Sverige med en sådan begäran, rapporterar Göteborgs-Posten.

Norge och sju EU-länder har meddelat att de tar emot patienter från Gaza men det finns i dag inga planer för Sverige att gör detsamma, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

”Sverige har inget regeringsuppdrag kopplat till Medevac från Gaza, vilket innebär att Sverige inte planerar för mottagande av patienter eller genomförande av luftburen sjuktransport/Medevac från Gaza till Sverige i nuläget”, skriver MSB i ett mejl till GP.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) är ansvarig för frågan om medicinsk evakuering från Gaza. Hon skriver i ett mejlsvar till tidningen att Sverige stöder Gaza och dess närområde genom att donera medicinteknisk utrustning och sjukvårdsmateriel via EU:s civilskyddsmekanism.

”Sverige följer utvecklingen, inkommande förfrågningar och utvärderar kontinuerligt hur det svenska stödet bäst utformas”, skriver hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln