Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Allt fler förgiftas av adhd-medicin

TT

Publicerad 2024-08-03 03.34

Självförvållat självskadebeteende med läkemedel mot adhd ökar, visar nya siffror. Arkivbild.

De senaste tio åren har frågor om förgiftningar med adhd-läkemedel ökat med 250 procent och ökningen fortsätter, visar nya siffror från Giftinformationscentralen. Sämre psykisk hälsa kan vara en förklaring.

Under årets sex första månader fick Giftinformationscentralen in 1 496 frågor om förgiftning med adhd-läkemedel, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med samma tid förra året. Totalt under 2023 fick Giftinformationscentralen in 2 467 frågor om förgiftning med adhd-läkemedel, skriver Dagens Medicin.

Bland yngre i åldern 15 till 19 år bedömdes de flesta förgiftningsfallen som självskadebeteende och 15 procent som suicidförsök.

– Vi har sett att självskadebeteendet ökar, både i ungdomsgruppen men också bland 20- till 24-åringarna, säger Johanna Grass, överläkare och medicinskt ansvarig vid Giftinformationscentralen till tidningen.

Hon tror att en sämre psykisk hälsa och en eventuellt ökad förskrivning av läkemedlen kan förklara ökningen.

En kartläggning som Dagens Medicin har gjort visar att frågor om adhd-förgiftningar har ökat med 250 procent de senaste tio åren.

Även antalet adhd-diagnoser har ökat kraftigt i Sverige. Nyligen gav regeringen Läkemedelsverket i uppdrag att se över användningen av läkemedel mot adhd.

Följ ämnen i artikeln