Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Stor knarksajt med svenska servrar nedstängd

Publicerad 2024-10-15 08.15

Tillslaget skedde i samarbete mellan Sverige och Finland. Arkivbild.

Finlands ledande marknadsplats för narkotika, sajten Sipulitie, har stängts ned. Detta efter ett samarbete mellan svenska polisens nationella it-brottscentrum, svensk åklagare och Finlands tullmyndighet Tulli.

”Vi har tagit oss in och har identifierat flera av nyckelpersonerna bakom sajten, men även säljare och kunder”, säger Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott vid polisens nationella operativa avdelning, Noa i ett pressmeddelande.

Även dess tillhörande infrastruktur har stängts ned. Sajtens har använt servrar som funnits i svenska serverhallar och vänt sig till en finskspråkig och engelskspråkig marknad, däribland troligen svenska kunder.

Sajten öppnades i februari 2023 på ”darknet”, dolda och ljusskygga delar av internet. Omsättningen uppskattas av Tulli ha varit över 1,3 miljoner euro.

Administratören bakom sajten har frihetsberövats. Personen låg även bakom en föregångare till Sipulitie, samt en chattbaserad handelsplats för narkotika. Båda har stängts.

Även Europol har varit inkopplat i insatsen.

”Den finländska förundersökningen är exempel på hur internationellt samarbete är avgörande för att bekämpa den grova brottsligheten” säger Björn Eriksson.