Första av två käftsmällar för Zelenskyj

Medan Ryssland trycker på framifrån börjar konturerna av en politisk kollaps ta form bakom ukrainarnas rygg.

Den stora käftsmällen riskerar att landa om ett halvår.

Men redan på söndag kan Zelenskyj få en första rejäl snyting.

De stora vinnarna i EU-valet ser ut att bli de högerextrema partierna.

I en prognos från European Council for Foreign Relations (ECFR) väntas partigruppen Identitet och demokrati (ID) öka med nära 70 procent, från 58 till 98 av mandaten i parlamentet.

Det är på sikt illavarslande för Ukraina.

I de flesta omröstningar i EU-parlamentet om politisk och ekonomisk hjälp till Ukraina är det just ytterkantspartierna som gått emot den breda Ukraina-uppslutningen.

I flera viktiga Ukraina-omröstningar har en majoritet av ID-ledamöterna röstat nej eller avstått, i sällskap med partilösa högerextremister från till exempel Tjeckien, Ungern och Italien.

Vissa av vänsterns ledamöter har också vacklat, men till skillnad från ytterkantshögern väntas deras partier gå bakåt i valet.

I ID ingår partier som Marine Le Pens Nationell Samling från Frankrike, italienska Lega, österrikiska Frihetspartiet och Dansk Folkeparti.

Som grupp ligger de till höger om Sverigedemokraterna.

Volodomyr Zelenskyj.

Om de går framåt i valet på söndag är det ingen omedelbar katastrof.

Partierna som går till val på fortsatt Ukraina-stöd väntas ta 536 av 720 platser i parlamentet, enligt ECFR:s prognos.

Men stödet för Ukraina är inte så grundmurat som det framstår.

Det finns uppenbara sprickor i fasaden.

När ECFR frågade 17 023 personer i 12 EU-länder i januari, trodde bara 1 av 10 att Ukraina kunde vinna kriget.

Ukraina borde pressas att sluta fred med Ryssland, tyckte en majoritet av invånarna i Ungern, Grekland, Italien och Rumänien.

Betydande minoriteter i Österrike (49,4 procent), Tyskland (41 procent), Nederländerna (36,7 procent), Spanien (33,1 procent) och Sverige (31,3 procent) höll med.

EU:s egna mätningar pekar på brett stöd för Ukraina – 60 procent är till exempel för att EU köper in och skänker militär materiel.

Men oavsett vilken fråga som ställs så är stödet svagare idag än för ett halvår sedan.

Geert Wilders PPV i Nederländerna och Robert Ficos Smer i Slovakien är partier som nyligen vunnit val på viljan att stoppa Ukrainastödet.

Samtidigt blockerar Victor Orbáns Ungern flera viktiga stödpaket till Ukraina, och det är inte mycket de andra EU-ledarna kan göra åt saken.

Volodomyr Zelenskyj och Ulf Kristersson i Stockholm.

Uppslutningen runt Ukrainas sak har varit stor. Men riktigt breda samlingar har en tendens att inte bestå.

Frågor brukar förr eller senare sorteras som konflikter på höger-vänster-skalan – och sammanhållningen kollapsar från kanterna.

EU-skeptiska och populistiska partier är mer sannolika att vara emot Ukraina-stöd.

Det är därför knappast förvånande att det var just Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som var först att i svensk debatt pröva tanken att stödet har ”en övre gräns”.

Risken är uppenbar att motståndet mot Ukrainastöd förr eller senare börjar sippra in högerifrån i Sverigedemokraternas partigrupp ECR och även i Moderaternas och Kristdemokraternas EPP.

Det lär inte ske omedelbart.

Men om prognoserna står sig kan EPP efter valet behöva eller vilja söka stöd längre högerut, och när debattbollen väl är i rullning kan processen bli självförstärkande.

Ukraina-skeptiska partier som går framåt i EU-valet kan använda det som språngbräda för att vrida debatten ytterligare i sina egna länder.

Skepsis i befolkningen kan leda till ökad negativitet från partier som jagar denna opinion, vilket ytterligare förstärker skepsisen.

Murbruket har börjat vittra, men det är i november rivningskulan kan komma vinande med full kraft.

Om Donald Trump vinner presidentvalet i USA kan det vara slutet för amerikanskt stöd till Ukraina.

Risken är då överhängande att Europas stöd också ryker.

Redan nu är det bara 20 procent av européerna som vill att Europa ökar sitt stöd om USA drar ner på sitt (7 procent i Grekland och 43 procent i Sverige är extremerna).

Allt är inte nattsvart för Ukraina.

Trump kan fortfarande förlora. EU:s mittenpartier kan gå bättre än väntat. Partierna till höger kan lyckas hålla linjen mot ytterkantsopinionen.

Men risken finns att Ukrainas tappra soldater fortfarande kommer att hålla den militära fronten, när de får se den politiska fronten i väst rasa samman bakom sig.