Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Polischefen: Jobbar för full kraft

Björn Berglund/TT

Publicerad 2024-06-03

Frida Braf, chef för lokalpolisområde Norrköping.

Våldsvågen i Norrköping skördade två nya dödsoffer i natt då två män sköts ihjäl i stadsdelen Hageby.

– Jag förstår att man blir orolig, säger polischefen Frida Braf.

Än så länge är det för tidigt för att med säkerhet kunna knyta det senaste dådet till gängkriminalitet, poängterar Frida Braf, lokalpolisområdeschef i Norrköping, vid ett möte med pressen i närheten av mordplatsen.

– Men jag ser ju såklart allvarligt på det dubbelmord som vi nu har haft och jag förstår att man kan bli orolig och att det här väcker känslor hos allmänheten, säger hon.

”Förstärkt resurs”

Senaste tiden har Norrköping drabbats av flera skjutningar och våldsdåd. Polisen bedömer att det sedan en tid pågår flera konflikter mellan kriminella grupper i kommunen. Frida Braf anser samtidigt att polisen är rustad för att hantera våldsvågen.

– Vi har under en tid tillbaka en förstärkt resurs till vår ingripande verksamhet i Norrköping och den här resursen ger oss bättre förutsättningar att kunna möta den lägesbild som vi har och det gör att vi kan vidta fler brottsförebyggande åtgärder, säger hon.

Ingen visitationszon

Sedan en dryg månad har polisen möjlighet att införa så kallade visitationszoner, som ger särskilda befogenheter att söka efter till exempel vapen utan att det finns misstanke om brott. Några sådana är inte aktuella här – i alla fall inte än.

– Vi har inte fattat något beslut om att införa en säkerhetszon i det här läget, men det är ett verktyg som vi tittar på, säger Frida Braf.

Men skulle du säga att ni har kontroll över situationen?

– Vi har haft många kontroller av fordon, kontroll av person, och vi har haft framgångar i förundersökningar och många personer som har dömts för de våldsbrott som vi har haft. Vi fortsätter med att jobba för full kraft för att bryta den utvecklingen.