Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Glorias urna innehöll vedaska från en brasa

Uppdaterad 2024-06-20 | Publicerad 2024-06-19

Gloria, 60, var sjuk i cancer och dog när hon var på besök hos sin familj i Sverige.

Familjen ville ta med hennes aska tillbaka till USA, men begravningsbyrån gav dem i stället aska från en brasa.

– Jag förväntade mig att hennes kvarlevor skulle behandlas med respekt, säger Glorias dotter till SVT Väst.

I december 2019 dog Gloria i cancer – vid 60 års ålder – efter en sjukdomstid. Hon var på besök hos sin dotters familj i Sverige när hon gick bort.

En antal månader senare hålls en begravning i USA med Glorias aska. De tar ett sista farväl, men familjen vet då inte om att det är fel aska de fått.

– De är väldigt religiösa, så urnan med aska betyder väldigt mycket, säger Glorias svärson till SVT Nyheter Väst.

I artikelserien ”Lurad efter döden” har SVT Nyheter Väst granskat flera begravningsbyråer runt om i Sverige. De har bland annat granskat begravningsbyrån Funera som fick uppdraget att kremera Glorias kropp efter hennes död.

Men när urnan levererades till familjen så innehöll den inte Glorias aska. Den var i stället fylld med aska från en brasa. Hennes kropp hade då ännu inte kremerats.

Avslöjades ett år senare

Bluffen avslöjades först ett år senare. I mars 2021 får familjen ett brev från Svenska kyrkan som undrar när familjen kan komma för att hämta Glorias aska.

Först då – i efterföljande kontakt med begravningsbyrån – får familjen reda på att den första urnan och dess innehåll var falsk.

En anställd man på begravningsbyrån är den som förfalskat pappersarbetet och tagit felaktig aska.

I polisförhör berättar den anställda mannen att det ”var mycket stressigt” och han därför valde att ta en ”genväg” genom att ta en urna från lagret och fylla den med aska och grus.

– För mig är det inte bara aska, det är min mamma, säger dottern.

Begravningsbyrån säger till SVT att de vidtagit åtgärder för att det inte ska ske igen och att mannen inte längre är anställd.

Men begravningsbyrån har fortfarande fortsatt att anlita mannen som värd under begravningar.

– Jag förstår att det ser konstigt ut. Men min personliga uppfattning är att jag tror på andra chanser, säger Lars Strålhös, begravningsbyrånsentreprenör Funera, till SVT.