Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Polisen överväger visitationszoner i Malmö

TT

Publicerad 2024-08-30

Under natten till fredagen genomförde polisen en kontrollerad sprängning av ett föremål som hittats vid en restaurang i Malmö.

Den senaste veckan har en våldsvåg svept över Malmö. Det har bland annat inträffat ett mord i ett bostadsområde, en handgranatsattack och en sprängd restaurang.

Händelserna gör att polisen nu fördelar om sina resurser, skriver Sydsvenskan. Bland annat kommer Malmöborna få se fler patrullerande poliser och det kan också bli tal om visitationszoner.

– Vårt huvudfokus ligger ju såklart på att förhindra ytterligare våldsdåd, tillsammans med många andra aktörer, säger Erik Åberg, lokalpolisområdeschef Malmö söder, till Sydsvenskan.

Lagen som ger polisen rätt att införa visitationszoner, eller säkerhetszoner som det också kallas, trädde i kraft i våras. Sedan dess har polisen i Norrköping och Södertälje infört visitationszoner under en viss tid.

I en visitationszon får polis visitera personer som befinner sig på allmän plats i området, inklusive barn, utan att det finns misstanke om brott.