Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Ministern KU-anmäls för ja till ökat sillfiske

Publicerad 2024-10-24 11.28

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) anmäls till riksdagens konstitutionsutskott. Arkivbild.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) KU-anmäls av Socialdemokraterna för att han sagt ja till dubblerade fiskekvoter för sill i centrala Östersjön.

KD-ledaren Ebba Busch kallar de nya kvoterna för ”ett katastrofbeslut”.

– Jag är upprörd. Vi har ett akut läge för sill och strömming i Östersjön, säger Anna-Caren Sätherberg, landsbygdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

S frågar sig vilket mandat Kullgren hade att säga ja till fiskeuppgörelsen med andra EU-länder.

I riksdagens EU-nämnd, där regeringen förankrar sin linje inför EU-förhandlingar, beslutades att Kullgren skulle driva en restriktiv linje – kvoterna bör inte öka utan minska jämfört med de som gäller nu.

När så inte blev fallet borde han ha röstat nej, enligt S.

Busch: Katastrofbeslut

”Detta agerande förefaller stå i direkt konflikt med den svenska ståndpunkten som tagits fram inför förhandlingarna”, står det i anmälan till riksdagens konstitutionsutskott.

– Han borde ha röstat nej. Det har regeringen gjort i andra frågor, till och med när man varit ordförande. Det här är faktiskt ofattbart och en dödsstöt för strömmingen och det småskaliga fisket, säger Sätherberg.

I en riksdagsdebatt utvecklar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) hur regeringen ser på EU-beslutet.

– Det har varit en tung vecka. Alla vi i Sverige som vet hur tufft det är för fiskebestånden vet vilket katastrofbeslut det här är från EU-nivå.

Sportfiskarna: Fiasko

Regeringen är inte nöjd, men enligt Busch hade kvoterna blivit högre om inte regeringen deltagit i samtalen. Hon säger att regeringen haft kontakt med många förtvivlade fiskare de senaste dagarna.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Sportfiskarna att beslutet är ett fiasko för Östersjön och att Sverige måste byta strategi. Regeringen ser nu över hur man ska agera.

– Vi ser fram emot att titta på ytterligare möjliga åtgärder utifrån beslutet, säger Ebba Busch.

Följ ämnen i artikeln