Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Fahrudin får inte stanna i Sverige – har bott här i 13 år

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2016-01-23

Fahrudin har bott i Sverige i 13 år. Han har betalat skatt, a-kasseavgift och jobbat som murare – vilket är ett bristyrke. Här bor också hans fru och två barn.

Men nu utvisas han – för att hans jobb inte utannonserades på rätt sätt.

– Det går inte att tänka klart, säger Fahrudin Mehovic.

Fahrudin Mehovic, 45, är just nu i Sverige på turistvisum. Han åker fram och tillbaka från Serbien för att tillbringa tid med sina barn och sin fru som bor i Norrköping. Tre månader i Serbien, tre månader i Sverige.

– Just nu är det bra men när det är dags att åka, då blir det jobbigt, säger Fahrudin Mehovic.

Han kom till Sverige 2002 eftersom han ville till ett land med demokrati. ”Det går långsamt i Serbien, men det går framåt”.

Han kom hit och sökte asyl med sin fru, de etablerade sig och fick båda arbetstillstånd, som de förnyat vartannat år.

Sedan 2007 har Fahrudin varit verksam inom byggnadsindustrin. Han har betalat skatt, avgift till a-kassan och varit med i facket Byggnads.

”Hade ont i magen varje dag”

När han blev uppsagd från sin tjänst 2012 började han genast att söka nya jobb. Arbetsförmedlaren delade ut visitkort till honom och Fahrudin ringde runt till olika företag. Efter tre månader var han anställd på Västerviks bygg- och fasadteknik.

– Den som vill jobba hittar jobb, säger Fahrudin.

Han har två barn, en flicka på sju år och en pojke som är 13, båda födda i Sverige.

Pojken spelar fotboll i IFK Norrköping och har gjort bra ifrån sig. Huvudtränaren i laget beskriver Fahrudin som en pappa som alltid ställer upp: skjutsar sitt barn till träningen, är engagerad vid sidlinjen och hjälper till i föreningen.

Samtidigt har tränarna märkt att pojken blivit ”mer och mer orolig” varje gång pappa inte är hemma – vilket var fallet när IFK tog hem det allsvenska guldet 2015.

– Då hade jag ont i magen varje dag. Jag tänkte på om det regnade ute eller om grabben hade skjuts till träningen, säger Fahrudin.

”Inser hur jävla ont det måste göra”

När han fick sitt nya jobb i Västervik jobbade han som murare. Men tjänsten hade inte utannonserats på rätt sätt. För att få arbetstillstånd måste tjänsten utannonseras i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar.

Fahrudin fick därför inget förnyat arbetstillstånd, och i juli 2012 kom utvisningsbeslutet från Migrationsverket. Gång på gång överklagade han och anlitade till och med en advokat för att få hjälp.

Men i mars 2015 tvingades Fahrudin lämna Sverige.

Niklas Landstedt, ombudsband på Byggnads region öst, har tagit strid för Fahrudins sak och gjort allt i sin makt för att stoppa utvisningsbeslutet.

– Som människa så kan jag inse hur jävla ont det måste göra, när man har barn som man inte får träffa på grund av en sådan liten miss. Jag har träffat honom vid ett flertal tillfällen. Han vill ju vara här. Sen fallerar det på en formalitet.

Samtidigt är murare ett bristyrke som söker efter kompetent arbetskraft och Fahrudin har genomgått en rad utbildningar och kurser i jobbet.

– Jag tycker det är orimliga konsekvenser när man har den aktningen till landet, säger Niklas Landstedt.

Får inte arbeta – även om han vill

Migrationsverket bekräftar att det finns ett avslagsbeslut mot Fahrudin Mehovic men vill inte kommentera det enskilda ärendet. Man konstaterar i stället att så länge inte kriterierna om arbetstillstånd är uppfyllda finns det inget att göra.

– Arbetsgivaren måste annonsera ut tjänsten för alla inom EU/EES i tio dagar, säger Alexandra Elias vid Migrationsverkets pressjour.

Just nu får Fahrudin inte jobba eftersom han saknar arbetstillstånd och är i Sverige som turist.

Den 11 april är det dags att resa tillbaka till Serbien igen.

Arbetsgivaren vill gärna att han kommer tillbaka till jobbet men i nuläget finns inte den möjligheten.

Fahrudin har inga problem med vare sig språket eller kronofogden. Däremot befarar han att den sistnämnda kan bli ett problem efter advokatkostnader, räkningar och utan en stadig inkomst.

– Det är barnen som drabbas mest, säger Farhudin Mehovic och uttrycker återigen sitt missnöje över ett system som snarare raserar drömmar än bygger dem.