Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Läkare: ”Obegripligt att DNP inte klassas som hälsofarligt”

Publicerad 2015-05-08

Bantningspreparatet DNP orsakar hög feber, andningssvårigheter och medvetandeförlust.

Men trots flera dödsfall i Sverige de senaste åren går återförsäljarna fria.

– För mig är det helt obegripligt att det inte klassas som en hälsofarlig vara, säger överläkare Erik Lindeman på Giftinformationscentralen.

Att dinitrofenol, ofta kallat DNP, är livsfarligt upptäcktes redan på 1930-talet. Substansen togs bort från registrerade medicinska preparat och var i stort sett borta från marknaden i mer än 70 år.

Men genom att DNP-pillren nu säljs på nätet är de återigen lättillgängliga, vilket har gjort att dödsfallen till följd av användning och överdosering har ökat de senaste åren.

Bara i Sverige har tre personer dött under loppet av ett år, enligt en artikel av läkarna Mark Personne, Magnus Ekström och Maria Iveroth i Läkartidningen förra året.

Trots det är det i dag svårt att lagföra dem som säljer DNP.

– Det här preparatet har varit föremål för prövning hos Folkhälsomyndigheten, som har valt att inte klassa det som en hälsofarlig vara. För mig är det helt obegripligt – om inte det här är en hälsofarlig vara så vet jag inte vad som skulle kunna vara det, säger Erik Lindeman, även han överläkare på Giftinformationscentralen.

Nedlagd utredning

Efter ett beslag förra året började Folkhälsomyndigheten utreda om DNP skulle klassas som narkotika eller åtminstone en hälsofarlig vara. Men efter bara två veckor lades utredningen ner.

– Tillämpningen av den här lagen om vissa hälsofarliga varor är inte entydig i det fallet. Den är till för de substanser där syftet är att uppnå en berusning eller motsvarande påverkan. Det är inte riktigt i det syftet som DNP används.

Men det kan väl ändå vara en hälsofarlig vara?

– Ja, men då finns det ju mängder av hälsofarliga varor. Du kan ta bensin eller vilken produkt som helst där kemikalielagstiftning är tillämplig. Om det här marknadsförs som en läkemedelssubstans kan det mycket väl falla inom Läkemedelsverkets ansvar.

”Hamnar i ingenmansland”

I maj 2013 varnade Läkemedelsverket för DNP, men preparatet är ännu inte klassificerat som vare sig läkemedel, dopningsmedel, hälsofarlig vara, narkotika eller kosttillskott.

Överläkare Mark Personne på Giftinformationscentralen säger att det är ”olyckligt att DNP fallit mellan stolarna”.

– Det hamnar i något slags ingenmansland. Folkhälsomyndigheten anser inte att det faller in bland de substanser som deras uppdrag gäller. Problemet är att det inte riktigt faller in någonstans. Samtidigt har vi en ytterst farlig substans som det är väldigt ansvarslöst att tillhandahålla via de här internetsajterna, säger Mark Personne.