Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Obama: Rysslands hållning är ett recept för katastrof

Publicerad 2015-10-02

Den ryska hållningen till Syrienkriget är ett recept för katastrof, säger Barack Obama under en presskonferens på fredagen.

Rysslands flyganfall mot den moderata oppositionen motverkar försöken att nå en politisk lösning på kriget och stärker Islamiska staten, menar USA:s president.

President Barack Obama tog på fredagseftermiddagen upp den ryska politiken i Syrien under en presskonferens i Vita huset. Han säger att Ryssland och Iran är orsaken till att Bashar al-Assad fortfarande är kvar vid makten i Syrien.

Kan ändå samarbeta

De ryska flyganfallen mot den moderata oppositionen motverkar försöken att nå en politisk lösning på kriget i Syrien och stärker Islamiska staten. Den ryska hållningen till Syrienkriget är ett recept för katastrof, menar Obama.

Han säger dock att det fortfarande finns möjlighet för USA att samarbeta med Ryssland i Syrien – men bara om samarbetet inkluderar att försöka avsätta Bashar al-Assad, rapporterar CNN.

”Inget supermaktsschack”

President Obama säger att kriget i Syrien inte ska bli ett krig genom ombud mellan USA och Ryssland.

– Det här är inte något supermaktsschack, ingen kamp mellan USA och Ryssland, säger Obama enligt Reuters.

Obama menar att USA har lärt sig från senare krig att ingen insats av amerikansk militär kommer att lösa politiska problem.